Stewia jest naturalną substancją słodzącą, dla której nie zostały wykazane na dzień dzisiejszy szkodliwe skutki zdrowotne, szczególnie jeżeli nie jest stosowana przez bardzo długi okres czasu. Może Pani zatem wypróbować do słodzenia liście stewii lub jej czyste ekstrakty (np. krople), przy czym zwracam uwagę, że słodkość stewii jest zupełnie inna niż cukru, gdyż jest ona jednocześnie gorzka. Kupując preparat proszę zwrócić uwagę aby substancją nośną dla słodzika nie były dekstryny lub maltoza, gdyż składniki te wywołują efekt glikemiczny (a niestety są często dodawane do gotowych słodzików).
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Indeks glikemiczny stewii – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Czy słodzik ze stewii poprawia pamięć w alzheimerze? – odpowiada Dr n. med. MaĹgorzata Ĺwierkocka
- Czym zastąpić cukier w diecie? – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Możliwość stosowania słodziku przy refluksie żołądkowo-przełykowym – odpowiada Natalia Ulewicz
- Co zamiast cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czym można posłodzić herbatę przy cukrzycy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy mleko dla dziecka mogę zastąpić deserem? – odpowiada Dr Jacek Radwański
- Zawartość kalorii w coli zero – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Czy mąka kukurydziana jest zdrowa i można ją stosować na diecie? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czy taki magnez można stosować w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Słodycze dla cukrzyków. Na jakie przysmaki mogą sobie pozwolić diabetycy?
Osoby chore na cukrzycę nie mogą przebierać wśród
Maltoza - właściwości, występowanie i szkodliwość
Maltoza, nazywana cukrem słodowym, jest zaliczana
Rezygnujesz z cukru? Ranking najlepszych zamienników
Coraz więcej osób rezygnuje z białego cukru, szuka