Miód to produkt spożywczy o wielu właściwościach leczniczych. Działa też bakteriobójczo. Może zapobiec nadkażeniom bakteryjnym po infekcjach wirusowych. Nie ma natomiast właściwości wirusobójczych. Nie hamuje rozwoju grypy. W czasie przeziębień i grypy jest natomiast przydatny również jako źródło łatwo przyswajalnej energii, zawiera bowiem głównie cukry proste, które w łatwy sposób są zamieniane na energię potrzebną do prawidłowego funkcjonowania organizmu i zwalczenia choroby. Należy pamiętać, że miód poddany wysokiej temperaturze, np. dodany do gorącej herbaty, traci swoje lecznicze właściwości i staje się jedynie zwykłym cukrem. 

0
Dr n. med. Andrzej Niemirski
Dr n. med. Andrzej Niemirski

niezależnie od tego co napisał dr Niemirski miód powleka śluzówkę jamy ustnej i gardła łagodząc w ten sposób podrażnienie
pozdrawiam
lek. lek.stom. Bogdan Jaremczuk

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty