Żywność pakowana a jej skład

Witam czesto kupuje sobie drozdzowki ktore sa zapakowane w woreczki i maja termin waznosci wazny przez 5 dni jedna zawiera :maka pszenna nadzienie budyniowe 31,9% woda cukier skrobia modyfikowana bialka jaj serwatka w proszku z mleka mleko w proszku glukoza alginiany sodu substancje zageszczajace difosforany stabilizator octany sodu regulator kwasowosci karoteny cbrwnik aromat woda cukier olej rzepakowy drozdze serwatka w proszku z mleka zoltka jaj sol octany sodu regulator kwadowosci karoteny.
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Witam Panią,

Zdecydowanie odradzam zakupu tego typu pieczywa - sama chemia! Po pierwsze bułki pszenne są bezwartościowe. Produkowane z białej mąki z której usunięto wszystko co najlepsze. Bułki tego typu nie mają prawie błonnik, witamin i cennych minerałów. Pieczywo te jest sztucznie napompowane i stanowi niezły zapuchacz, który z pewnością nas nie odżywi. Bułka, którą Pani opisuje zawiera spore ilości cukru, do tego skrobię co z pewnością nie sprzyja utrzymaniu dobrej sylwetki. Proszę zrezygnować z tego typu pieczywa i zamienić go na pełnoziarniste z mąki żytniej razowej. Jeżeli ma Pani ochotę na słodką przekąskę to posmarować bułkę miodem lub dżemem, można tez zjeść z domowym twarożkiem lub domowym budyniem. Po co wprowadzać do jadłospisu sztuczne barwniki i konserwanty.

W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty