Domowa pizza a zdrowa żywność

Witam.Mam pytanie odnośnie domowej pizzy. Czy można zaliczyć taki posilek do zdrowej zywności? Dodam,ze robię tradycyjne ciasto na domową pizzę (mąka, szczypta soli,mleko/woda,olej,drożdże) .Na wierzch kładę pomidory, cebulę, żółty ser, trochę szynki. Niekiedy posypuję to także otrębami. Dodaję dużo czarnego swiezo mielonego pieprzu. Na co dzień nie jadam fast foodów ani niczego kupionego na mieście, a czasem mam ochotę np. na pizzę i wtedy własnie robię taką domową pizzę. Dbam o zdrowie i nie chcialabym jesc niczego, co byłoby dla mnie niewłaściwe. Stąd moje pytanie czy taka domowa pizza jest zdrowa i mogę sobie na nią pozwolić od czasu do czasu czy jednak powinnam całkowicie jej unikać? Zaznaczam, że nie robię jej jakoś bardzo często bo też nie mam za bardzo na to czasu. Robię i zjadam ją tyko od czasu do czasu. bardzo dziekuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie.
ponad rok temu

Objawy niedoboru nasyconych kwasów Omega 3

Co się stanie, jeśli w naszej diecie zabraknie kwasów tłuszczowych omega-3? Obejrzyj film i dowiedz się, jakie są objawu niedoboru tego składnika. Wypowiada się dr Leszek Walentynowicz, internista.

Myślę, że od czasu do czasu zjedzenie pizzy domowej roboty jest jak najbardziej zdrową alternatywą fast food'ów.
Przede wszystkim ciasto domowej roboty nie zawiera ulepszaczy, dodatków smakowych, glutaminianu sodu itp. Ciasto na pizze można tez przygotować z mąki razowej lub kukurydzianej, jest to kolejna zdrowa alternatywa.

0

Witam,
Domowa pizza jest o wiele zdrowsza od kupionej na mieście. Przede wszystkim wiemy, co tak na prawdę mamy na talerzu. Jeśli okazyjnie będzie Pani jadła pizzę i ograniczy się do dwóch kawałków to na pewno nie zaszkodzi to Pani zdrowiu. Można jeść wszystko, ale z umiarem i jeśli istnieje taka możliwość najlepiej przygotowywać posiłki samemu ze świeżych i dobrej jakości produktów.
Pozdrawiam,
Katarzyna Migoń
www.provita-katowice.pl

0

Witam,
Pizza sama w sobie jest posiłkiem raczej nie zdrowym, natomiast jeśli do zrobienia ciasta użyje Pani zamiast mąki pszennej oczyszczonej, mąkę razową, czyli z pełnego przemiału i wcale niekoniecznie pszenną, a raczej gryczaną, z amarantusa, czy jakąkolwiek inną zdrowszą niż pszenna, to już uzyska Pani posiłek zdrowszy. Jeśli na cieście będą zdrowsze produkty, tzn. zamiast tłustej kiełbasy - chuda, lub nawet szynka, mniejsza niż zwykle ilość żółtego sera to znów uzyska Pani dodatkowy atut zdrowszego posiłku niż standardowa pizza. Proszę również pamiętać, że wszystko jest dla ludzi, oczywiście z umiarem i zdrowym rozsądkiem!!!
Życzę smacznej zdrowej pizzy.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty