Mięso ekologiczne
Myślę, że od czasu do czasu zjedzenie pizzy domowej roboty jest jak najbardziej zdrową alternatywą fast food'ów.
Przede wszystkim ciasto domowej roboty nie zawiera ulepszaczy, dodatków smakowych, glutaminianu sodu itp. Ciasto na pizze można tez przygotować z mąki razowej lub kukurydzianej, jest to kolejna zdrowa alternatywa.
Witam,
Domowa pizza jest o wiele zdrowsza od kupionej na mieście. Przede wszystkim wiemy, co tak na prawdę mamy na talerzu. Jeśli okazyjnie będzie Pani jadła pizzę i ograniczy się do dwóch kawałków to na pewno nie zaszkodzi to Pani zdrowiu. Można jeść wszystko, ale z umiarem i jeśli istnieje taka możliwość najlepiej przygotowywać posiłki samemu ze świeżych i dobrej jakości produktów.
Pozdrawiam,
Katarzyna Migoń
www.provita-katowice.pl
Witam,
Pizza sama w sobie jest posiłkiem raczej nie zdrowym, natomiast jeśli do zrobienia ciasta użyje Pani zamiast mąki pszennej oczyszczonej, mąkę razową, czyli z pełnego przemiału i wcale niekoniecznie pszenną, a raczej gryczaną, z amarantusa, czy jakąkolwiek inną zdrowszą niż pszenna, to już uzyska Pani posiłek zdrowszy. Jeśli na cieście będą zdrowsze produkty, tzn. zamiast tłustej kiełbasy - chuda, lub nawet szynka, mniejsza niż zwykle ilość żółtego sera to znów uzyska Pani dodatkowy atut zdrowszego posiłku niż standardowa pizza. Proszę również pamiętać, że wszystko jest dla ludzi, oczywiście z umiarem i zdrowym rozsądkiem!!!
Życzę smacznej zdrowej pizzy.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Przepis na smaczną, zdrową i dietetyczną pizzę – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy jedzenie domowych wypieków jest dozwolone na diecie odchudzającej? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakiej mąki użyć do wypieku domowego zdrowego pieczywa? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Naleśniki z twarożkiem na drugie danie dla 12-latki i domowa pizza – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Zagęszczanie sosu skrobią ziemniaczaną a zagęszczanie mąką pszenną – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jaka mąka do wypieku domowego chleba? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Chleb zaparzany i jego wartości odżywcze – odpowiada Magdalena Rapacka
- Jakie przekąski są zdrowe? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- W jakiej porze dnia najlepiej zjeść pizzę? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Jakie produkty zaliczają się do zdrowego jedzenia? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska