Wszystko zależy od typu diety odchudzającej. Generalnie wypieki domowe oparte na zdrowych tłuszczach, wysokowartościowych mąkach pełnoziarnistych i dużej ilości owoców są dobrym pomysłem na zdrową przekąskę (choć oczywiście jak wszystko - jedzone z umiarem). W przypadku większości diet odchudzających redukcja masy następuje w wyniku powstania deficytu kalorycznego (upraszczając - wydatkuje Pani więcej energii niż Pani zjada). Dlatego jeżeli przygotowane ciasto (uwzględniając jego kaloryczność i wartość odżywczą) nie zaburzy tej zasady to może je Pani uwzględnić w jadłospisie. Można nim zastąpić jeden z zaplanowanych posiłków o zbliżonej kaloryczności (np. śniadanie lub podwieczorek). Ważne, żeby nie stanowiło dodatkowej przekąski, ani nie dodawało dodatkowych kalorii ponad Pani plan dietetyczny. Polecam w ramach słodkich dieteycznych pyszności serniki różnego rodzaju i desery na bazie chudego nabiału i świeżych owoców.
Witam Panią,
W diecie odchudzającej należy zredukować węglowodany złożone oraz wyeliminować lub ograniczyć cukry proste, a te składniki są z pewnością w domowych wypiekach. Najlepiej z rezygnować z wypieków tradycyjnych ciast ale może Pani wypiekać chleby lub ciasta na bazie mąki razowej z bardzo małą ilością cukru. Jesteśmy tylko ludźmi i każdej osobie na diecie zdarza się skusić się na coś słodkiego, popełniać inne ,,grzechy dietetyczne'', jednak pilnuje Pani aby takie sytuacje nie zdarzały się zbyt często. Na pytanie czym jeszcze można zastąpić domowe wypieki nie jestem w stanie konkretnie odpowiedzieć ponieważ nie znam kaloryczności Pani diety. Wszystko zależy od Pani zapotrzebowania energetycznego i aktywności fizycznej oraz tego ile kilogramów ma Pani do zrzucenia.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam serdecznie!
Okazjonalnie można sobie pozwolić na domowe wypieki, jednak ich częste spożywanie może przyczynić się do np. odkładania tkanki tłuszczowej. Takie domowe przekąski są zazwyczaj wysokokaloryczne, chyba że zostaną przygotowane w wersji "light".
Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam również na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Naleśniki na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Jaka ilość słodyczy jest dopuszczalna w codziennej diecie? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka mąka do wypieku domowego chleba? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jakiej mąki użyć do wypieku domowego zdrowego pieczywa? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Wybór małokalorycznych słodkich potraw – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Kolacja na diecie odchudzającej 1500 kalorii – odpowiada Monika Papuga-Sobczak
- Spożywanie produktów o wysokim IG a dieta odchudzająca – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy mąka kukurydziana jest zdrowa i można ją stosować na diecie? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czy na diecie odchudzającej można spożywać przyprawy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Eliminacja chleba w diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska