Zapytaj lekarza

7 4 2 , 1 4 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Komu polecany jest żeń-szeń?

Oczywiście najlepiej jeść świeże owoce, gdyż niektóre witaminy w trakcie przechowywania ulegają degradacji, np. wit. C. Jednak suszona żurawina także zawiera błonnik, sole mineralne: wapń, fosfor, miedź i jod, garbniki, taniny oraz kwas cytrynowy i jabłkowy.

Absolwentka technologii żywności i żywienia człowieka na SGGW w Warszawie. Ukończyła kursy doskonalące umiejętności pracy jako psychodietetyk i doradca dietetyczny.
0
 Sylwia Ogrodowczyk
Sylwia Ogrodowczyk Dietetyk

Przede wszystkim sporą dawkę witaminy C oraz wspaniale wpływa na drogi moczowe, oczyszcza leczy. Suszona jest zdrowa, świeża jest baaaardzo kwaśna, dlatego rzadko się używa świeżej.
pozdraiwm

Uważałabym na suszoną żurawinę... nie bez powodu jest słodka i smaczna - ze względu na ogromną cierpkość i kwaśność świeżych owoców jest dosładzana (zazwyczaj cukrem). W suszonej nie ma już prawie wcale witaminy C. Także - z umiarem :)
pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
t. 600-376-913
Centrum Dietetyczne Prolinea

Absolwentka dietetyki na Akademii Medycznej w Warszawie.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy