Zapytaj lekarza

1 , 0 3 7 , 1 7 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy to możliwe, że nie tyję jedząc węglowodany?

Od stycznia byłam na diecie białkowej, ale jak tylko ją przerywałam kilogramy wracały. Wystarczył mały talerzyk ryżu z owocami lub jakiś słodycz na wieczór i następnego dnia był kg więcej na wadze. Po świętach przytyłam np. 3 kg, tylko dlatego, że zjadłam trochę ciasta. Potem na urlopie - mimo, że całymi dniami zwiedzałam i jadłam normalnie utyłam 3 kg przez tydzień... Stwierdziłam, że mam złą przemianę materii i wróciłam 3 tygodnie temu do diety białkowej, ale znów nie wytrzymałam - pomyślałam sobie: "nie dam rady, białko wychodzi mi bokiem" i zaczęłam jeść węglowodany, z tą tylko różnicą, że wybieram te lepsze: razowy chleb, ciemny makaron i ryż. I to niewiarygodne, ale pół kg mi jeszcze ubyło- nic nie utyłam. Byłam pewna, że przytyję, że jakiekolwiek węglowodany są dla mnie zakazane... Więc jak to możliwe? Czy naprawdę dobre węglowodany złożone nie tuczą? Przecież mają skrobię tak jak inne, niewiele mniejszą wartość kaloryczną? A może to dzięki zawartości błonnika? Proszę o odpowiedź.
ponad rok temu

Zanim zaczniesz odchudzanie

Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.

Witam serdecznie,

Jeśli chodzi o węglowodany to najważniejsze jest to, że tylko w ich towarzystwie tłuszcze ulegają spaleniu. Wszystkie produkty białkowe zawierają tłuszcz, dlatego przy braku węglowodanów nie jest on spalany. Oczywiście możliwa jest utrata masy ciała na diecie białkowej, jak na każdej innej, ponieważ każda dieta ogranicza kalorie - każda tylko w inny sposób i pod inną nazwą.

Węglowodany złożone są zdrowsze od węglowodanów prostych ponieważ wchodzą w bardziej skomplikowane reakcje biochemiczne. Ponad to, wolniej się wchłaniają, na dłużej podnoszą cukier we krwi, zwiększają uczucie sytości oraz są mniej przetworzone niż cukry proste.

Jest więc możliwe, że Pani chudnie jedząc węglowodany, ponieważ pełnowartościowa dieta, pomimo ograniczenia kalorii, jest bardziej fizjologiczna niż diety jednoskładnikowe, a organizm potrzebuje wszystkich składników odżywczych. Także ze względu na to, iż przy braku jednego składnika reakcje biochemiczne przebiegają w sposób upośledzony.

Dietetyk w Szpitalu Grochowskim im. dr n. med. Rafała Masztaka w Warszawie.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy