Witam serdecznie,
Przejrzałe owoce oczywiście zmieniają swoją wartość odżywczą (np. zmienia się ilość poszczególnych składników odżywczych).
Przejrzałe banany zawierają dużo więcej cukrów prostych, ponieważ skrobia ulega rozkładowi - poziom cukru podnosi się szybciej we krwi (szczególnie diabetycy powinni uważać na takie owoce).
Zawierają więcej antyoksydantów. Zmniejsza się za to zawartość witaminy C, kwasu foliowego czy witaminy B1.
Także taki przejrzały owoc nie jest niezdrowy. Ma trochę inną zawartość składników odżywczych.
Takie owoce nie należy spożywać bezpośrednio, ale można dodać je do chleba lub placków owsianych.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z materiałami na stronie naszej poradni dietetycznej www.kalorynka.pl
Pozdrawiam serdecznie,
mgr dietetyk
Aleksandra Erdmann
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jedzenie owoców przez osobę chorą na cukrzycę – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Stosowanie kozieradki na powiększenie biustu podczas karmienia piersią – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Czy chorzy na cukrzycę mogą jeść pomarańcze? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Spożywanie owoców przy cukrzycy – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Zawartość cukru w bananach – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie owoce jeść w cukrzycy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- O czym informuje indeks glikemiczny żywności? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jakiego oleju dodawać do zup? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Jem 10 bananów dziennie! Czy to niebezpieczne? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Jakie owoce może spożywać chora na cukrzycę typu 2? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Banan zielony czy mocno dojrzały? Oto jakie są różnice dla ciała
Nie każdy banan działa tak samo. Jeden lepiej syci
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni
Twarde czy miękkie? Sprawdź, które warzywa i owoce są lepsze dla zdrowia
Niektóre warzywa i owoce są twarde i chrupiące, in