Dzień dobry, aby stwierdzić czy produkt jest serem czy wyrobem seropodobnym, należy przeczytać skład. Nawet w opcji na wagę, sklep ma obowiązek przedstawienia opakowania zbiorczego i etykiety ze składem. Ser zółty oczywiście może być spożywany przez matkę karmiącą, jednak w proporcji nie większej niż 6% całkowitej masy tłuszczów. Pozdrawiam Sylwia Beyer-Wygońska.
Witam. Przede wszystkim zachęcam do czytania etykiety produktu. Nawet jeśli ser jest na wagę, jeśli poprosimy, sprzedawca powinien nam udostępnić listę składników z etykiety opakowania zbiorczego. A lista powinna być jak najkrótsza. Dobry ser powinien mieć w składzie tylko: mleko, podpuszczkę, sól i kultury bakterii. Prawdziwy ser nie powinien zawierać żadnych sztucznie dodanych składników takich jak: konserwanty (np.azotan potasu), mleko w proszku, tłuszcz roślinny, skrobia, lecytyna sojowa. Generalnie lepiej kupować sery na wagę, niż gotowe opakowane w plasterkach, gdyż te zwykle zawierają więcej konserwantów. Ale nie jest to regułą. Oprócz tego dobry ser żółty nie powinien się kruszyć, a pokrojony w plastry – sklejać. Cena niestety też gra dużą rolę. Dobry ser żółty musi kosztować przynajmniej ok. 25-30 zł/kg. Jeśli chodzi o kolor sera, może on się różnić w lazeżności od gatunku. Niestety bardzo ciężko dostać ser żółty o naturalnej barwie. Jaskrawożółte zabarwienie świadczy o dodatku barwników. Jednakże najczęściej dodawane barwniki: β-karoten (E160a) i annato (E160b) są pochodzenia naturalnego.
Podczas karmienia piersią powina Pani spożywać 3 porcje nabiału dziennie. Zalecałabym 1-2 plasterki sera żółtego dziennie i oprócz tego inne rodzaje nabiału: chudy twaróg, jogurty, kefir, maślanka.
Pozdrawiam
1. To bez znaczenia czy ser kupujemy na wagę czy w opakowaniu. Najważniejszy jest skład. Nawet jeśli kupujemy ser na wagę i nie ma na nim składu, sprzedawca jest zobowiązany do pokazania go nam.
Ser "prawdziwy" zawiera w swoim składzie:
- mleko
- sól
- podpuszczkę
- bakterie kwasu mlekowego
- ew. beta-karoten lub chlorek wapnia
Natomiast produkt seropodobny będzie zawierał również:
- konserwanty
- barwniki
- aromaty
- mleko w proszku
- tłuszcze roślinne
- lecytynę sojową
- skrobię pszenną
2. Żółty ser jest dosyć kaloryczny więc zalecałbym go jeść 1-2 w tygodniu.
Jeśli chodzi o karmienie, to należy obserwować reakcje dziecka na jedzone przez Panią pokarmy. Czy dziecko reaguje np. wysypką lub biegunką.
3. Kolor sera zależy od pokarmu, który jedzą krowy dające mleko. Jeśli spożywają one dużo trawy i roślin rosnących na łąkach, wówczas ser jest bardziej żółty. Krowy karmione suchymi paszami i spędzające większość czasu w zamknięciu będą miały bledszy tłuszcz mleczny. Dlatego właśnie producenci dodają barwniki - aby zamaskować blady tłuszcz mleczny.
Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
www.dietcoaching.pl
Witam, Ser na wagę może być różnej jakości, zarówno tej bardzo dobrej, jak i takiej po którą nie powinniśmy sięgać. Ważne aby poprosiła Pani o skład tego sera. Sprzedawca ma obowiązek ujawnić skład na życzenie klienta. Dobry ser zazwyczaj kosztuje ok 24-30 zł/kg. 1-2 plastry dziennie to ilość po którą może Pani spokojnie sięgać. Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Brzuskiewicz
www.psychodietetyk.org
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaki ser żółty podczas karmienia piersią? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Skład sera żółtego paczkowanego – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Spożywanie żółtego sera podczas odchudzania – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy podczas karmienia piersią mogę stosować blokery potu pod pachy? – odpowiada Lek. Klaudia Kuśmierczuk
- Spożywanie serów dojrzewających w ciąży – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Spożywanie herbat owocowych podczas karmienia piersią – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Masło, naleśniki z mąki pełnoziarnistej i ser żółty na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Patrycja Kłósek
- Czy spożycie tego sera jest groźne dla ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy można pić kolagen podczas karmienia piersią? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy produkty wegańskie są zdrowsze? – odpowiada Mgr Anita Wudarczyk
artykuły
Dlaczego warto czytać etykiety produktów spożywczych?
Wchodzisz do sklepu. Chcesz zrobić drobne zakupy,
Jedzenie, które może zwiększać ryzyko stwardnienia rozsianego i osteoporozy
Spożywanie zbyt wielu produktów przetworzonych zwi
Jadłam na świątecznym jarmarku. "Wyczerpujący maraton dla wątroby"
Bomba cukru, tłuszczu i soli. Tak można byłoby pod