Witam serdecznie,
Pieczywo należy spożywać żytnie razowe. staramy się unikać pieczywa pszennego, bogatego w spulchniacze i nie nie zależnie czy jesteśmy na diecie czy nie. Jest ono bowiem bezwartościowe, napompowane chemią i ma wysoki indeks glikemiczny. Ilości pieczywa zjadanego na diecie powinny być dobrane pod względem kaloryczności diety. Nic Pani nie pisze ile kalorii ma Pani jadłospis, jakie jest Pani zapotrzebowanie energetyczne więc nie jestem w stanie określić ile kromek pieczywa powinna Pani zjadać. Każdy z nas jest inny i ma inne potrzeby. osoba bardzo otyła a do tego mężczyzna będzie mógł zjeść więcej pieczywa niż kobieta która chce zrzucić kilka kilogramów. Nie możemy tego ujednolicać.
Jeżeli chodzi o żółty ser to rzeczywiście nie należy z nim przesadzać ponieważ jest tłusty. dobrej jakości ser to jednak dobre źródło wapnia i białka więc odradzałabym całkowitą rezygnację z tego produktu. Ilości mają się zaś podobnie jak w przypadku chleba.
Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam,
To czy ser żółty może zostać uwzględniony w diecie zależy od całodobowej puli kalorii i jej rozkładu na poszczególne posiłki. Jeśli mówimy o pieczywie to jak najbardziej polecam pełnoziarniste, które jest bogate w błonnik i nie zostało całkowicie pozbawione składników mineralnych i witamin, natomiast jeśli chodzi o żółty ser to rzeczywiście nie jest to produkt zalecany w przypadku diet redukcyjnych ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych. Jednakże nie jest to też produkt całkowicie zabroniony. Warunkiem jest sporadyczne, a nie codzienne spożywanie i uwzględnienie go w całodniowym rozkładzie energetycznym. Proszę zrezygnować z serów śmietankowych, pełnotłustych i tłustych. Wybierać półtłuste lub chude. Dobrym przykładem sera "na diecie" jest Hit z Ryk, który ma tylko 13 g tłuszczu w 100g.
Pozdrawiam serdecznie,
mgr Kamila Kończak
http://www.activ-diet.pl
Jak najbardziej można a nawet trzeba jeść pełnoziarniste pieczywo, ilość zależy od tego ile w tej diecie będzie kalorii i węglowodanów. Dobra dieta to taka, która zmienia trwale nawyki żywieniowe więc z żadnych produktów nie należy podczas jej stosowania rezygnować. Ser żółty 1 czy 2 razy w tygodniu na pewno nie zaszkodzi. Owszem, ma sporo tłuszczu ale też pełnowartościowego białka i wapnia.
Swoim pacjentom nie zabraniam jeść żółtego sera ponieważ jest dosyć dobrym źródłem wapnia. Oczywioście ser jest 2-4 razy w tygodniu i przede wszystkim w odpowiedniej ilości, kaloryczność sera jest wliczona w dzienny bilans. Lepiej dla trwałych efektów nauczyć sie, że może jeść Pani wszystko, ale w odpowiednich ilościach.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Masło, naleśniki z mąki pełnoziarnistej i ser żółty na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Patrycja Kłósek
- Spożywanie sera podczas karmienia piersią – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
- Wpływ białka na spalanie kalorii – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Spożywanie żółtego sera przy alergii – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Spożywanie białego sera przy alergii – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Ser półtłusty w każdym posiłku a dieta 1600 kalorii – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Odchudzanie poprzez ograniczenie kalorii – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jakie powinny być proporcje spożywania węglowodanów, białka, tłuszczy w diecie 1000-1200 kcal? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Spożywanie dwóch posiłków dziennie podczas odchudzania – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak schudnąć bez rezygnacji z pieczywa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska