Witam, przy redukcji wagi najważniejsze jest zdrowy rozsądek i postępowanie według zasad zdrowego odżywiania . Na podstawie tego co Pani napisała nie jestem w stanie stwierdzić czy ilość białka dzienna jest prawidłowa. Proponuje aby udała się Pani do dietetyka , zrobiła podstawowe badania- analizę składu ciała. Na jej podstawie specjalista dobierze dietę z uwzględnieniem dziennej ilości białego sera :), który Pani tak lubi. Pozdrawiam
Witam,
Chciałabym zaznaczyć, że wartość wskaźnika BMI dla Pani wynosi 20 czyli znajduje się Pani w normie jeżeli chodzi o masę ciała. Ale jeżeli zależy Pani na redukcji masy ciała to zmniejszyłabym wartość kaloryczną diety do 1300 kcal/dzień. A co do białego sera: 500 g dostarcza ok. 665 kcal i zawiera 93,5 g białka- to przekracza Pani dzienną normę zapotrzebowania na białko. Dla Pani to powinno być ok. 58 g białka na dzień. Białym serem nie można zastąpić w pełni innych produktów nabiałowych jogurtów, mleka, serów podpuszczkowych dlatego, że nie jest on tak dobrym źródłem wapnia w diecie jak produkty które wymieniłam. W trakcie produkcji sera białego wapń przechodzi do serwatki i w samym białym serze nie jest go zbyt wiele, w przeciwieństwie np. do serów podpuszczkowych (żółtych)- jednak tu należy zwrócić uwagę na ich wysoką kaloryczność i dużą zawartość tłuszczu. Polecałabym nie rozstawać się z białym serem całkowicie, ale spożywać go w dwóch posiłkach w ciągu dnia np. do śniadania i na kolację do kanapek, w formie twarożków z różnymi dodatkami (papryka, rzodkiewka, kiełki, pestki dyni, słonecznika, ryby).
Witam serdecznie,
jeżeli lubi Pani biały ser to może Pani oczywiście zastąpić nim inny nabiał.
Przy kaloryczności diety, jaką Pani stosuje i Pani masie ciała zapotrzebowanie na białko waha się w granicach 40-60g białka na dobę. Ser biały półtłusty ma ok. 19g białka na 100g, więc zjadając 500g sera dziennie zdecydowanie przekracza Pani swoją normę, a to na pewno nie jest jedyne źródło białka w Pani diecie. Przekraczanie normy białka może skutkować obciążeniem nerek i wątroby.
pozdrawiam!
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne dla 54-latki – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wpływ białka na spalanie kalorii – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Spożywanie sera koziego a dieta – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Dieta redukcyjna i ćwiczenia u 28-latka – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy taki ser jest dobry na redukcji jako kolacja? – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
- Dzienne zapotrzebowanie na kalorie u 57-latki – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Jaka dieta dla matki karmiącej piersią? – odpowiada Mgr Ewelina Tabaczar
- Czy dieta 1000 kalorii jest zdrowa dla 34-latki? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Stosowanie licznika kalorii a dieta – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Zapotrzebowanie organizmu na białko – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
artykuły
Za mało białka w diecie? Tak może odbić się twoim zdrowiu
Białko jest budulcem mięśni i niezbędnym składniki
Który ser warto jeść? Ranking najzdrowszych serów
Ranking najzdrowszych serów Ludzie kochają ser! Mo
Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko
Nie jesteśmy skazani na cukrzycę. Oprócz predyspoz