Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (880 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (405 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Zapotrzebowanie organizmu na białko

Witam Nie rozumiem jednej rzeczy: Zapotrzebowanie na białko wynosi 1g/1kg masy ciała, czyli, jeżeli ważę 80kg, potrzebuje 80g. Jednak licząc procentowo (np 18%) mojego zapotrzebowania kalorycznego (2800kcal), wychodzi 504kcal, czyli 126g białka. Skąd ta nieścisłość? Pozdrawiam Krzysztof
ponad rok temu

Witam serdecznie,
Na początku pozwolę sobie sprostować - procentowe zapotrzebowanie na białko wynosi ok. 12-14% (dla 12% przy diecie 2800 kcal jest to 84 gramów białka). Daje to już znaczącą różnicę w porównaniu do 18% (bo aż 42 g) i bliskie jest przelicznikowi 1g/1kg (jednakże i coraz częściej w literaturze można znaleźć normę ok. 0.8g/1kg masy ciała (dla dorosłego).
Jednakże nieścisłość głównie wynika z tego, że przelicznik g białka / kg m.c jest mało precyzyjny i dość uproszczony.
Wyliczenie zapotrzebowania na białko wynikające z podaży energii uwzględnia nie tylko masę ciała, ale także: wzrost, wiek, płeć, aktywność fizyczną.
Dla przykładu mamy dwie osoby:
kobieta, o masie ciała 80 kg, wzroście 160 cm, niskiej aktywności fizycznej, wieku 50 lat
mężczyzna, o masie ciała 80 kg, wzroście 180 cm, wysokiej aktywności fizycznej, wieku 25 lat
według uproszczonego przelicznika - dla obydwóch osób zapotrzebowanie na białko wynosi 80 gramów,
w przypadku "procentowego przelicznika" pojawią się różnice, które będą adekwatne do danego "typu" osoby.
Dlatego też zalecam korzystanie z tego drugiego przelicznika.
Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Treningi i dzienne zapotrzebowanie na białko

Proszę o radę Ważę 55 kg i mam 165 cm ćwiczę 5-6 razy w tyg.po 30-50 min. w tym raz pływam 50 min (60 basenów), dodat.chodzę na spacery i gram np. w badmintona. Do tej pory spożywałam ok. 55 g białka dziennie, ale nie wiem czy to nie za mało ze względu na prawie codzienne treningi. Jem ok. 40 g tł., a węglow. różnie- ok150-230 g dziennie, staram się nie przekraczać 1500 kalorii. Chcę schudnąć ok 3 kg i wyrzeźbić ciało. czy wartości które sobie przyjęłam są ok?mam 27 lat. 
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu
Piotr Pilarski
87 poziom zaufania

Jest to bardzo mało kalorii na tak intensywne treningi. Sugerowałbym zwiększenie ilości z 1500 do 1800. Spowoduje to wolniejszą redukcje masy ciała jednak zmniejszy ryzyko zasłabnięcia. Proporcje białko/węglowodany/tłuszcze to 30%/50%/20%.

Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany

czy to prawda, że powinno się spożywać 50% węglowodanów? bo podobno Spożywając chleb, bułki i inne pieczywa zaspokajamy głód ale na bardzo krótko. Po godzinie lub dwóch znowu się chce jeść przez co znowu dostarczamy kolejnych pustych kalorii a co za tym idzie przybieramy na wadze. Jedząc wędliny, mięsa itd. głód zaspokajany jest na znacznie dłużej. Człowiek czuje się dłużej syty i nie podjada.
MĘŻCZYZNA, 29 LAT ponad rok temu

Tto prawda, że powinno się spożywać 50% węglowodanów? Ale chleb, bułki i inne pieczywa to węglowodany, które bardzo szybko zamieniają sie w cukier i powodują duży wyrzut insuliny, dlatego sa potrzebne ale tylko osobom mającym duże zapotrzebowanie energetyczne.
Zdrowym źródłem węglowodanów są warzywa, i to warzywa a nie pieczywo człowiek powinien jeść częściej, to znaczy do 5 porcji na dobę.

0

Witam, zapotrzebowanie na węglowodany przy diecie podstawowej faktycznie waha się w przedziale 50-55 %. Mając na uwadze produkty z niskim i średnim indeksem glikemicznym możemy w bardzo prosty sposób uporać się ze zbyt szybkim wyrzutem insuliny. O ile nadmierna ilość węglowodanów może powodować przyrost masy ciała o tyle są one niezbędne w naszej diecie. Warto więc wybierać pieczywa pełnoziarniste. I w tym wszystkim pamiętać o umiarze. To nie samo pieczywo sprawia, że tyjemy, ale jego zbyt duża ilość. W związku z tym lepiej jeść go mniej z większą ilością dodatków do niego:)

0

Witam serdecznie,

Rozkład węglowodanów/białka/tłuszczy jest kwestią indywidualną. Jednak ma Pan trochę racji i najczęściej tak się zaleca. Należy jednak wybierać odpowiednie źródła węglowodanów i dostarczać węglowodany złożone bo to właśnie po nich sytość jest utrzymywania na długo. Węglowodanów złożonych dostarczą Panu: grube kasze, naturalny ryż, razowy makaron, żytnie razowe pieczywo, płatki owsiane górskie itp. Węglowodany proste zawarte np w słodyczach, owocach, białym pieczywie rzeczywiście są trawione bardzo szybko i równie szybko odczuwamy głód. Dlatego zalecam ich unikać. Sytość zapewnią Pani także produkty bogate w błonnik.

W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Witam serdecznie,

Węglowodany powinny zajmować około 55-60% w diecie przeciętnego człowieka.
W diecie warto ograniczyć węglowodany proste tz. produkty tj. białe pieczywo, ryż biały, makaron pszenny, produkty które zostały mocno przetworzone. Istotne jest, aby zastąpić je węglowodanami złożonymi tz. produktami tj. kasza gryczana, ryż brązowy, makarony razowe, pieczywo ciemne. Produkty bogate w węglowodany złożone pozwolą zachować energię na dłużej, są źródłem składników mineralnych (magnez, żelazo) oraz błonnika, który wpływa m.in. na uczucie sytości.

Po wskazówki żywieniowe zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl

Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

50% to minimum. Węglowodany powinny być podstawą diety jednak żby nie było takiej sytuacji o jakiej Pani pisze należy spożywać przede wszystkim węglowodany złożone - pełnoziarniste pieczywo, makarony, brązowy ryż i grube kasze. Produkty te dają uczucie sytości na długo, do tego są źródłem witamin, minerałów i błonnika.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty