Mity na temat grzybów trujących
Dieta nie jest idealna pod kątem proporcji. Powinien Pan zmniejszyć podaż tłuszczu (i białka o ile nie jest Pan w okresie budowy masy mięśniowej, długookresowo podaż białka nie powinna przekraczać 15% podaży energetycznej, inaczej dochodzi do obciążenia organizmu).
Za idealny przyjmuje się rozkład, w którym białko stanowi 10-15% podaży energetycznej, tłuszcze 20-25%, a reszta jest dostarczana z węglowodanów. Dla Pana przy diecie 2200 kcal oznacza to 55-66 g białka, 48-61 g tłuszczy i 330 - 385. Jeżeli zależy Panu na budowaniu masy mięśniowej można pomyśleć o zwiększeniu ilości białka do 100-110 g (20% podaży energetycznej) odejmując ten naddatek od ilości węglowodanów.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka powinna być zawartość tłuszczy, węglowodanów, białek przy diecie redukcyjnej 1500 kcal? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Zapotrzebowanie energetyczne przy ćwiczeniach siłowych dla 24-latki – odpowiada Mgr Barbara Wójcik
- Dieta i zapotrzebowanie kaloryczne dla 28-latka – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Ustalenie zapotrzebowania kalorycznego i na makroskładniki w diecie low-carb – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Przykładowy jadłospis dla 26-letniej kobiety – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Czy taki rozkład makroskładników jest odpowiedni? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne dla 54-latki – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Podaż białka, tłuszczu i węglowodanów na diecie redukcyjnej 1500-1600 kcal – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Rozkład makroskładników a zbudowanie masy mięśniowej – odpowiada Mgr Paulina Guziołek
- Dzienne zapotrzebowanie energetyczne dla 19-latka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Wymienniki węglowodanowe
Wymiennik węglowodanowy to pojęcie zazwyczaj stoso
Węglowodany - podział, rodzaj, zapotrzebowanie. Czy dieta niskowęglowodanowa jest zdrowa?
Węglowodany, potocznie zwane cukrami, to w rzeczyw
Dlaczego nie należy łączyć słodkich napojów i posiłków bogatych w białko?
Łączenie napojów słodzonych cukrem z posiłkiem o w