Dieta nie jest idealna pod kątem proporcji. Powinien Pan zmniejszyć podaż tłuszczu (i białka o ile nie jest Pan w okresie budowy masy mięśniowej, długookresowo podaż białka nie powinna przekraczać 15% podaży energetycznej, inaczej dochodzi do obciążenia organizmu).
Za idealny przyjmuje się rozkład, w którym białko stanowi 10-15% podaży energetycznej, tłuszcze 20-25%, a reszta jest dostarczana z węglowodanów. Dla Pana przy diecie 2200 kcal oznacza to 55-66 g białka, 48-61 g tłuszczy i 330 - 385. Jeżeli zależy Panu na budowaniu masy mięśniowej można pomyśleć o zwiększeniu ilości białka do 100-110 g (20% podaży energetycznej) odejmując ten naddatek od ilości węglowodanów.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Nadciśnienie tętnicze a zapotrzebowanie energetyczne – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dieta na przybór masy mięśniowej – odpowiada Mgr Barbara Wójcik
- Jak zbudować masę mięśniową? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dieta i zapotrzebowanie kaloryczne dla 28-latka – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy taki rozkład makroskładników jest odpowiedni? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jaka powinna być zawartość tłuszczy, węglowodanów, białek przy diecie redukcyjnej 1500 kcal? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Rozkład makroskładników a zbudowanie masy mięśniowej – odpowiada Mgr Paulina Guziołek
- Dieta niskowęglowodanowa dla 35-latka – odpowiada Mgr inż. Justyna Bas
- Proporcje węglowodanów, białka i tłuszczu dla narzeczonego, który intensywnie ćwiczy na siłowni – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Dieta dla osoby chcącej zrzucić 8 kilogramów – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
artykuły
Wymienniki węglowodanowe
Wymiennik węglowodanowy to pojęcie zazwyczaj stoso
Węglowodany - podział, rodzaj, zapotrzebowanie. Czy dieta niskowęglowodanowa jest zdrowa?
Węglowodany, potocznie zwane cukrami, to w rzeczyw
Odchudzanie - produkty wspomagające, dieta i aktywność fizyczna
Odchudzanie, czyli działania skoncentrowane na utr