Zapytaj lekarza

7 4 0 , 6 9 7

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Wpływ białka na spalanie kalorii

Witam, mam pytanie odnośnie diety. Słyszałam, że spożywanie białkowych kolacji sprzyja spalanie tłuszczu, w związku z tym szybciej chudniemy. Czy to prawda? Do tej pory jadłam na kolację głównie serek wiejski 200g i kromkę chleba, do tego warzywa. Czy nie będzie źle, jeśli zjem dwie kromki chleba i do tego np. dwa jajka na twardo z serem żółtym? W końcu chleb to węglowodany. Czy jest jakaś reguła mówiąca ile kromek chleba dziennie można jeść?
KOBIETA ponad rok temu

Indeks glikemiczny

Osoby odchudzające się i cierpiące na cukrzycę powinny zwracać uwagę na indeks glikemiczny potraw. Co to jest? Jak to określić? Obejrzyj filmik i dowiedz się więcej o indeksie glikemicznym.

Witam,
duże ilości białka mogą sprzyjać zwiększonemu spalaniu tkanki tłuszczowej. Jednak zbyt duże spożycie białka nie jest dobre dla organizmu. Wpływa negatywnie na pracę nerek, wątroby (szczególnie, jak spożywa się dużo białka na wieczór), a także na ogólne samopoczucie i wygląd.
Serek wiejski, warzywa i chleb jest lepszym rozwiązaniem niż jajecznica z serem żółtym.
Ilość chleba zależna jest od wieku, płci, aktywności fizycznej, a także od ilości innych węglowodanów w diecie. Można to jednak indywidualnie wyliczyć.
Pozdrawiam

Dietetyk specjalizujący się w żywieniu w chorobach cywilizacyjnych.
0

Witam, ilość poszczególnych produktów w naszej diecie zależy od zapotrzebowania energetycznego. Myślę, że dwie kromki na kolację nie spowodują przybrania na masie ciała, jeśli tylko w ciągu dnia nie będziesz jadła zbyt wielu dodatkowych porcji węglowodanów – codziennie powinniśmy jeść około 5 porcji produktów zbożowych. Dodatkowo ser żółty jest bardzo tłustym produktem i to on może spowodować odkładanie się energii w postaci tkanki tłuszczowej. Białko faktycznie przyspiesza tempo przemiany materii, a dodatkowo jest najbardziej sycące, jednak również nie może być go za dużo w diecie, a dodatkowo produkty bogate w białko są zazwyczaj tłuste – wybieraj wersje o obniżonej zawartości tłuszczu (ale nie 0% tylko półtłuste). Pozdrawiam.

Dietetyk w poradni dietetycznej JeszFresh w Warszawie.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy