Indeks glikemiczny potraw
Z pewnością każdy z nas słyszał o indeksie glikemicznym potraw. Ale czy wiemy, czym to tak naprawdę jest? Obejrzyj film i dowiedz się więcej na ten temat.
Witaj,
Od jakiegoś czasu pojawiła się akcja anty-mlekowa. Nie wiem skąd ona wynika. Mleko jest posądzane o osteoporozę, niby że wpłukuje wapń z kości. Faktycznie nadmiar białka w diecie (który zazwyczaj pochodzi z mięsa, obecnie jemy go znacznie więcej niż 10 lat temu) wypłukuje wapń z kości - zakwasza organizm.
Mleko 3,2% w porównaniu do 2% zawiera nie wiele więcej tłuszczu 3,2g vs 2g / 100g oraz cholesterolu, ale zawiera także więcej witaminy D, która zwiększa przyswajalność wapnia oraz witaminy A. Ponadto im więcej procent ma mleko, tym więcej kwasów CLA zawiera. Kwasy CLA są bardzo zdrowe.
Pytanie ile mleka dziennie spożywasz? Pozdrawiam, Aneta Kościołek
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Picie mleka przez osoby dorosłe – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy alkohol wypłukuje witaminy z organizmu? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Wartości odżywcze mleka o obniżonej zawartości laktozy – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Zapotrzebowanie na wapń i witaminę D a osteoporoza – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Spożywanie płatków owsianych i ich wpływ na osteoporozę – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Zawartość wapnia w produktach spożywczych – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy masło ma jakieś witaminy czy to tylko niezdrowy tłuszcz? – odpowiada mgr Michał Wrzosek
- Czy mam nadal brać tę witaminę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Suplementacja witaminy K2 – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Podejrzenie densytometrii przy osteoporozie – odpowiada Lek. Tomasz Kowalczyk