Przybieranie na wadze a niski poziom cukru

moj poziom curkru po pol godzinie zjedzenia mandarynki wynosil 4.2 mmol/l, przed zmierzeniem czulam sie zle, oblaly mnie poty, wystapilo drzenie dloni. Juz od jakiegos czasu ciagle mi sie chce spac, tyje mimo ze nie jem wiecej i nie jem tak duzo jak waze, w ciagu pol roku przytylam 13 kilo gdzie nie jem wiecej.Czy tycie moze byc wlasnie przyczyna niskiego poziomu cukru?.
KOBIETA, 43 LAT ponad rok temu

Poziom cukru jest ważny również gdy mowa o utrzymaniu prawidłowej masy ciała, czy też chudnięciu. Skoki cukru w ciągu dnia są niekorzystne i mogą sprzyjać insulinooporności, czyli sytuacji, kiedy tkanki stają się mniej wrażliwe na insulinę. Jej nadmiar we krwi może utrudniać spalanie tłuszczu, a ułatwiać nabieranie na wadze. Insulinooporność jest pierwszym krokiem do cukrzycy typu II. Biorąc pod uwagę Pani obajwy, proszę wybrać się do lekarza i przebadać pod kątem ww chorób. Jednak może Pani już od dzisiaj starać się przeciwdziałać takim sytuacjom i jeść bardzo regularnie posiłki co 3 godziny oraz kierować się ich IG- indeksem glikemicznym.
Indeks glikemiczny to lista produktów uszeregowanych według tego, jak szybko po ich spożyciu rośnie we krwi stężenie cukru (glukozy). Indeks ten zwany jest również wskaźnikiem glikemicznym.
Wysoki IG sprzyja odkładaniu tkanki tłuszczowej. Węglowodany są szybko trawione i wchłaniane, co powoduje natychmiastowe dostarczenie energii i podniesienie poziomu cukru – ale na krótki czas. Duży wyrzut insuliny obniża poziom cukru i powoduje, że znowu czujemy się głodni, przy okazji zaczyna odkładać się tkanka tłuszczowa. Gdy znowu sięgamy po produkt o wysokim IG koło się zamyka, czego konsekwencją jest wzrost masy ciała. Wysoki IG znajdziemy w produktach tj: słodycze, słodkie napoje, słodkie płatki śniadaniowe, biały ryż, jasne pieczywo, ziemniaki, gotowane buraczki i marchewka, dynia, arbuz, suszone owoce.
Niski IG sprzyja odchudzaniu. Węglowodany z produktów o niskim IG są uwalniane powoli i dostarczają nam energii na dłużej. Z zasady produkty te dodatkowo mają mniejszą kaloryczność i większą zawartość błonnika pokarmowego, który przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu produkty sprzyjają redukcji masy ciała. Niski IG: większość owoców i warzyw, pełnoziarniste pieczywo, makarony, brązowy ryż, grube kasze, gorzka czekolada, soja, soczewica.
Praktyczne wskazówki dotyczące wprowadzenia diety opierającej się na niskich IG
• Im produkty zawierają więcej błonnika i minerałów tym mają niższy IG (czyli wybieramy ciemne pieczywo, brązowy ryż, razowe makaronu, grube kasze, do dań dużo surowych warzyw w formie surówek)
• Lepiej jeść częściej świeże owoce i warzywa niż przetworzone, ponieważ mają wówczas niższy IG.
• Makaron gotuj al dente, nie rozgotowuj warzyw- dzięki temu zyskasz niższy IG potrawy.
• Celebruj posiłki, jedz powoli, dzięki czemu do mózgu szybciej dotrze informacja, że jesteś syty.
• Staraj się, aby w Twoim każdym posiłku był obecny błonnik, dzięki czemu obniżysz IG i będziesz czuł sytość na dłużej. Przykładowo: do kanapek zawsze dodawaj warzywa, jogurtów naturalnych owoc/warzywo lub otręby pszenne, do sałatek wybieraj świeże warzywa i posypuj je nasionami słonecznika lub dyni.
• Nigdy nie jedz na pusty żołądek słodyczy, ponieważ to jeszcze bardziej pobudza apetyt.
• Jedz często, ale małe ilości.
Pozdrawiam

0

Witam serdecznie,

Niski poziom cukru jak najbardziej wpływa na wzrost wagi. Proszę skonsultować się z lekarzem, który poprowadzi Panią medycznie i da odpowiednie zalecenia.

Co do zaleceń dietetycznych to kilka razy Pani pisze iz nie dużo, a może należałoby się zastanowić czy nie przyjmuje Pani zbyt mało kalorii w ciągu dnia? musi Pani pamiętać że aby schudnąć trzeba jeść! nie może Pani głodzić swego organizmu gdyż wtedy przejdzie on w stan oszczędzania i będzie robił zapasy, rezerwę(w postaci tkanki tłuszcowej0 na ciężkie dni głodówki.
dieta powinna być odpowiednio zbilansowana i dostosowana do Pani potrzeb i zapotrzebowania.

W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia zbilansowanej diety zapraszam na konsultacje lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasilu@o2.pl

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk

0

Witam,
proponuję w tej sytuacji wykonanie badania obciążenia glukozą, to pokaże czy choruje Pan na cukrzycę czy też nie, a następnie kontrolować cukier poprzez odpowiednią dietę i ewentualne włączenia także leczenia. Jeżeli natomiast badanie okaże się prawidłowe, prawdopodobnie ma Pan hiperinsulinizm, należy wtedy wyelimnować z diety produkty z wysokim indeksem glikemicznym.
Pozdrawiam
Justyna Antoszczyszyn

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty