Jakie czynniki wpływają na gromadzenie się tkanki tłuszczowej?

Witam.Zszedłem w tym roku do poziomu tkanki tł. około 6%. Kosztowało mnie to mase pracy. TEraz staram się utzymać to za wszelką cenę, powoli podnosząc kalorie.Mam kilka pytań zw. z dietą: Co ma wpływ na to że dane węglowodany gromadzą się w postaci TT?To zależy od tego czy są to ww. pros. czy zł ale np. pieczywo pszenne to ww. zł. a nie są polecane i nie sprzyjają odchudzaniu.IG również wpływa ale np. niektóre ryże mają wysoki IG a sa polecane np przez M. KArmowskiego.Jakie czynniki mają wpływ?
MĘŻCZYZNA, 21 LAT ponad rok temu

Nie można patrzeć na jeden składnik diety, czy on powoduje nadwagę czy nie. Jeśli ktoś poleca np. banana, który ma wysoki IG osobie, która ukończyła np.bardzo długi bieg to jest to po to by szybko podnieść poziom cukru we krwi. Gdyby w tym samym czasie osoba, która siedziała cały czas zjadła banana to może od tego przytyć - jej nie zalecamy. Także wszystko zależy od tego w jakim kontekście te produkty są zalecane. Pieczywo pszenne a pieczywo np. żytnie - to żytnie ma niższy IG. Im mniej błonnika pokarmowego tym produkty wchodzą w wysoki IG i nie są zalecane dla osób, które chcą schudnąć, a pieczywo pszenne raczej bym do wysokiego indeksu zaliczyła. Ryż biały wysoki IG - szybko uzupełnią glikogen po treningu, brązowy niski IG - zrobi to za wolno. Osoba, która się nie rusza od białego ryżu, czyli wysokiego IG może przytyć, bo siedząc nie utraciła energii więc nie ma czego uzupełniać. Mam nadzieję, że troszkę rozjaśniam wątpliwości.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty