Dzień dobry,
Odzywanie w czasie ciąży jest bardzo ważne dla rozwoju płodu, przebiegu ciąży a nawet rozzwoju dziecka.
Margaryny ze sterolami roślinnymi nie są wskazane dla kobiet w ciąży bowiem, zmniejszają wchłaniane cholesterolu, witamin A, D, E, które warunkują prawidłowy przebieg ciąży. Zamiast tego typu margaryn można wrócić do masła (chyba ze występuje silna nietolerancja laktozy, nawet w śladowych ilościach może powodować dolegliwości). zamiast margaryn i masła można stosować nasączanie pieczywa oliwą z oliwek i olejem lnianym.
Dotychczas nie udokumentowano negatywnego wpływu soi na rozwój płodu. Proszę pamiętać ze zalecanym źródłem białka dla kobiet w ciąży są: jajka, ryby, mięso (królik, indyk, kaczka, polędwica wołowa).
Pozdrawiam,
Aneta Kościołek
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta w ciąży a anemia – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy tłuszcze takie jak margaryna lub masło rzeczywiście przyczyniają się do miażdżycy? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy margaryny nie powinno się spożywać? – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Czy mogę zamiast masła używać oleju kokosowego, mając przewlekłe zapalenie trzustki? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Dieta wysokobiałkowa i małe wymiary płodu w 36 tygodniu ciąży – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Dieta przy galaktozemii – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Stosowanie Metronidazolu w pierwszym trymestrze ciąży – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Serki zamiast masła na diecie redukcyjnej – odpowiada Julita Krawczyk
- Czy mogę jeść batony proteinowe w ciąży? – odpowiada Mgr Martyna Dudzińska
- Jak powinna odżywiać się kobieta w pierwszym trymestrze ciąży? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski