Czym zastąpić masło?

CZym można zastąpić w przepisie masło?bo nie mogę jeść mlecznych przetworów bo mam alergię na nie
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

W zależności od tego jaki produkt próbuje Pani uzyskać dobrym zastępnikiem masła mogą być oleje roślinne w formie płynnej (np. rzepakowy, słonecznikowy, orzechowy, z pestek winogron) lub jeżeli niezbędny jest tłuszcz w formie stałej można użyć olej kokosowy. Do kanapek można użyć majonezu lub musztardy. Radziłabym unikać margaryn, gdyż są one źródłem bardzo niekorzystnych dla organizmu kwasów tłuszczowych typu trans.

0
Dr Krystyna PogoĹ
Dr Krystyna PogoĹ

to zależy w jakim przepisie, ale olej roślinny będzie ok:)

pozdrawiam

Proszę spróbować masło klarowane. Prawidłowo zrobione jest pozbawione białek i cukru mlecznego i nie powinno powodować objawów nietolerancji.

pozdrawiam

0

nie radzę zastępować masła w przepisie "dowolnym olejem" bo zmieni to całkowicie strukturę potrawy np. ciasta

w przypadku alergii na białko lub nietolerancji laktozy proszę spróbować albo masło klarowane albo olej kokosowy


pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
t. 600-376-913
Centrum Dietetyczne Prolinea

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty