W zależności od tego jaki produkt próbuje Pani uzyskać dobrym zastępnikiem masła mogą być oleje roślinne w formie płynnej (np. rzepakowy, słonecznikowy, orzechowy, z pestek winogron) lub jeżeli niezbędny jest tłuszcz w formie stałej można użyć olej kokosowy. Do kanapek można użyć majonezu lub musztardy. Radziłabym unikać margaryn, gdyż są one źródłem bardzo niekorzystnych dla organizmu kwasów tłuszczowych typu trans.
To co zazwyczaj powoduje alergie to białko mleka. Masło to sam tłuszcz więc nie powinien nasilać alergii. Nie wiem co to za przepis ale masło można zastąpić np. dowolnym olejem roślinnym.
Witam, zależy jaki to przepis i zależy jaka to alergia. Masło można wymienić na margarynę jeśli chodzi o ciasto. W przypadku przepisów obiadowych można wymienić masło na wszelkiego rodzaju oleje i oliwy
to zależy w jakim przepisie, ale olej roślinny będzie ok:)
pozdrawiam
Proszę spróbować masło klarowane. Prawidłowo zrobione jest pozbawione białek i cukru mlecznego i nie powinno powodować objawów nietolerancji.
pozdrawiam
Alternatywą jest pasta z awokado lub samo rozgniecione awokado lub oliwa z oliwek/olej lniany.
nie radzę zastępować masła w przepisie "dowolnym olejem" bo zmieni to całkowicie strukturę potrawy np. ciasta
w przypadku alergii na białko lub nietolerancji laktozy proszę spróbować albo masło klarowane albo olej kokosowy
pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
t. 600-376-913
Centrum Dietetyczne Prolinea
Do wypieków polecam olej kokosowy, do smarowania pieczywa np. pasta z awokado. Pozdrawiam i zapraszam na bloga ze zdrowymi przepisami: www.zdrowapasja.blogspot.com
Zachęcam do spożywania w obecnej sytuacji masła klarowanego lub pasty np. z awokado lub czerwonej fasoli.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy organizm może normalnie funkcjonować bez masła? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Oliwa i oleje a smażenie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Czy mogę zamiast masła używać oleju kokosowego, mając przewlekłe zapalenie trzustki? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Wpływ oleju kokosowego na życie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Awokado w diecie i kosmetyce – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Alergia na pszenicę a odpowiednia mąka – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Na jakim tłuszczu najzdrowiej smażyć kotlety? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy na oliwie z oliwek można smażyć tak, by nie utraciła ona swoich właściwości? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
artykuły
Dieta hipolipemiczna
Dieta hipolipemiczna opublikowana przez Europejski
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów
Olejek kokosowy - co to jest, olejek kokosowy nierafinowany i rafinowany, właściwości zdrowotne
Olejek kokosowy jest olejem roślinnym, który ma wł