Źródła nienasyconych kwasów omega-3
Nienasycone kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem naszej diety, jednak organizm nie posiada zdolności do ich samodzielnego syntetyzowania. Z tego względu warto wiedzieć, co jest ich pierwotnym oraz wtórnym źródłem ? o tym opowiada dr Leszek Walentynowicz, diabetolog.
Witam ciepło
Awokado jest ciekawym uzupełnieniem diety.
Głownie ze względu na bardzo dużą zawartość kwasów tłuszczowych - w tym jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Możemy wykorzystywać go jako dodatek do sałatek, pysznie komponuje się jako pasta do smarowania pieczywa (zdrowsza i smaczniejsza wersja masła). Można zrobić z niego także koktajl.
Albo użyć zamiast tłuszczu przy wykonaniu jajecznicy (z prawdziwkami duszonymi jest przepyszna)
Witaminy to głównie A C E i kompleks wit B
Ale nie mozna ich wycisnąć - to przykład rośliny oleistej.
Pestek się nie je - są duże i twarde.
Chętnie jest również wykorzystywany w kosmetyce.
Natomiast wszystko należy zawsze najpierw wypróbować czy olej awokado nie będzie zbyt tłusty jako krem
Pozdrawiam
Asia Szmitka-Łuszczyk
Najlepsze będzie surowe awokado. Olejem można się smarować jak najbardziej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Właściwości oleju ryżowego – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czym się różni olej palmowy od utwardzonego oleju? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Czy oleje rafinowane są zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Oliwa a olej rzepakowy – odpowiada Mgr Marzena Rojek
- Stosowanie awokado zamiast masła – odpowiada Eliza Gosławska
- Wpływ oleju kokosowego na życie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy wyrośnięta rzeżucha ma również zdrowotne właściwości? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Wysoki cholesterol a odżywianie – odpowiada Mgr inż. Natalia Klapińska
- Jakie tłuszcze spożywać na zimno? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna