Witam ciepło
Awokado jest ciekawym uzupełnieniem diety.
Głownie ze względu na bardzo dużą zawartość kwasów tłuszczowych - w tym jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Możemy wykorzystywać go jako dodatek do sałatek, pysznie komponuje się jako pasta do smarowania pieczywa (zdrowsza i smaczniejsza wersja masła). Można zrobić z niego także koktajl.
Albo użyć zamiast tłuszczu przy wykonaniu jajecznicy (z prawdziwkami duszonymi jest przepyszna)
Witaminy to głównie A C E i kompleks wit B
Ale nie mozna ich wycisnąć - to przykład rośliny oleistej.
Pestek się nie je - są duże i twarde.
Chętnie jest również wykorzystywany w kosmetyce.
Natomiast wszystko należy zawsze najpierw wypróbować czy olej awokado nie będzie zbyt tłusty jako krem
Pozdrawiam
Asia Szmitka-Łuszczyk
Najlepsze będzie surowe awokado. Olejem można się smarować jak najbardziej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie są wszystkie zalety oleju lnianego? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wysoki cholesterol a odżywianie – odpowiada Mgr inż. Natalia Klapińska
- Olej rzepakowy a oliwa z oliwek – odpowiada Mgr Monika Kruszelnicka
- Właściwości oleju ryżowego – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czym zastąpić masło? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Stosowanie oleju słonecznikowego w diecie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy oleje rafinowane są zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Oliwa a olej rzepakowy – odpowiada Mgr Marzena Rojek
- Czym się różni olej palmowy od utwardzonego oleju? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Co jeść, żeby przytyć 3 kg? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
artykuły
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów
Awokado w ciąży: korzyści i wskazówki
Awokado w ciąży jest źródłem zdrowych kwasów tłusz
Olej z awokado - właściwości zdrowotne i zastosowanie
Olej z awokado może być wykorzystywany zarówno do