Mgr Klaudia Wita Dietetyka
26 poziom zaufania

Przede wszystkim należy przeanalizować swój jadłospis pod kątem spożywania posiłków o dużej zawartości tłuszczów (zwłaszcza zwierzęcych) oraz węglowodanów prostych (słodycze, białe pieczywo itp) i ograniczyć te produkty.
Można do smarowania pieczywa stosować margaryny wzbogacane w sterole roślinne, które mają wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu. Ponadto dodajemy do posiłków inne zdrowe tłuszcze tj. oleje na zimno (do surówek), siemię lniane, orzechy i pestki.
Obecnie trwa ogólnopolska akcja "1000 wizyt dla serca", w ramach której osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu mogą skorzystać z darmowej konsultacji z dietetykiem. Na stronie http://www.1000wizyt-dlaserca.pl/ można znaleźć dietetyka w pobliżu swojego miejsca zamieszkania.

Pozdrawiam i zapraszam na moją stronę na Facebooku: https://www.facebook.com/pages/Gabinet-Dietetyczny-Klaudia-R%C4%85czkowska/544365958942087?ref=hl

0

Witam!
Istotna jest odpowiednia dieta i aktywność fizyczna oraz konsultacja z lekarzem. Wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu ma spożywanie produktów tj. oleje roślinne (rzepakowy, oliwa z oliwek), ryby morskie, produkty bogate w błonnik (ciemne pieczywo, brązowy ryż, grube kasze, warzywa, owoce). Dieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników.

Po więcej porad i przepisy zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty