Niejedzenie tłustych potraw może właśnie powodować problemy z cholesterolem. Na poziom tego związku we krwi (oraz rozkład w poszczególnych frakcjach) wpływa nie tyle spożycie samego cholesterolu (bo nasz organizm potrafi go wytworzyć zdecydowanie więcej niż możemy zjeść), ale ochronne działanie innych tłuszczów. Chcąc obniżyć poziom cholesterolu powinna Pani uwzględnić w diecie źródła Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, a więc oleje roślinne, orzechy i nasiona oraz tłuste ryby. Proszę za to zupełnie zrezygnować ze źródeł tłuszczy nasyconych oraz utwardzonych, a więc margaryny, oleju palmowego oraz tłustego mięsa wieprzowego i nabiału.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty