Niejedzenie tłustych potraw może właśnie powodować problemy z cholesterolem. Na poziom tego związku we krwi (oraz rozkład w poszczególnych frakcjach) wpływa nie tyle spożycie samego cholesterolu (bo nasz organizm potrafi go wytworzyć zdecydowanie więcej niż możemy zjeść), ale ochronne działanie innych tłuszczów. Chcąc obniżyć poziom cholesterolu powinna Pani uwzględnić w diecie źródła Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, a więc oleje roślinne, orzechy i nasiona oraz tłuste ryby. Proszę za to zupełnie zrezygnować ze źródeł tłuszczy nasyconych oraz utwardzonych, a więc margaryny, oleju palmowego oraz tłustego mięsa wieprzowego i nabiału.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak obniżyć cholesterol bez leków? – odpowiada Mgr Anna Zientalska
- Wyniki badania poziomu cholesterolu a alergia na statynę – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Co jeść na obniżenie cholesterolu? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Poziom cholesterolu a dieta i ruch fizyczny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jaka dieta przy wysokim poziomie kreatyniny? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak zmniejszyć cholesterol 280 bez preparatów chemicznych? – odpowiada Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
- Jaką dietą można obniżyć cholesterol? – odpowiada Mgr Magdalena Maciejewska
- Wynik badania cholesterolu całkowitego u 48-letniej kobiety – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy sterole roślinne zawarte w niektórych produktach do smarowania chleba obniżają trójglicerydy? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Wysoki poziom cholesterolu a dieta – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Dodawany do żywności na potęgę. Zwiększa ryzyko raka i zapycha tętnice
Dlaczego olej palmowy jest szkodliwy? Gotowe piero
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów
Miażdżyca i cholesterol
Miażdżyca to choroba naczyniowa, która powoduje zg