Co o naszym zdrowiu mówi żywa kropla krwi? [Specjalista radzi]
Krew może wiele powiedzieć o naszym zdrowiu, a jeszcze więcej świeżo pobrana, która natychmiast trafia pod mikroskop. Pozwala nam to określić, czy organizm jest zakwaszony, ma odpowiedni poziom wolnych rodników, nie jest obciążony toksynami, pasożytami czy grzybami.
Niejedzenie tłustych potraw może właśnie powodować problemy z cholesterolem. Na poziom tego związku we krwi (oraz rozkład w poszczególnych frakcjach) wpływa nie tyle spożycie samego cholesterolu (bo nasz organizm potrafi go wytworzyć zdecydowanie więcej niż możemy zjeść), ale ochronne działanie innych tłuszczów. Chcąc obniżyć poziom cholesterolu powinna Pani uwzględnić w diecie źródła Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, a więc oleje roślinne, orzechy i nasiona oraz tłuste ryby. Proszę za to zupełnie zrezygnować ze źródeł tłuszczy nasyconych oraz utwardzonych, a więc margaryny, oleju palmowego oraz tłustego mięsa wieprzowego i nabiału.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak obniżyć cholesterol bez leków? – odpowiada Mgr Anna Zientalska
- Co jeść na obniżenie cholesterolu? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy sterole roślinne zawarte w niektórych produktach do smarowania chleba obniżają trójglicerydy? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Wyniki badania poziomu cholesterolu a alergia na statynę – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wysoki poziom cholesterolu a dieta – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Badania cholesterolu i triglicerydów – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- W jaki sposób obniżyć poziom cholesterolu? – odpowiada Julita Krawczyk
- W jaki sposób obniżyć triglicerydy? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Przyczyna podwyższonego cholesterolu całkowitego – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Czego unikać przy podwyższonym cholesterolu? – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik