Szanowna Pani,
Wszystko zależy w jakiej ilości? Jak często? W jakim celu? Rozpatrywanie czy coś jest zdrowe czy niezdrowe nie jest właściwym podejściem. Powinniśmy produkt rozpatrywać w kategorii czy jest odpowiedni/wskazany lub niewskazany „dla mnie”. Olej kokosowy nie zawiera cholesterolu. Nadaje się do smażenia, jest korzystniejszy aniżeli smalec. Proszę pamiętać, że pomimo wszelkich za i przeciw jest to tłuszcz a każdy tłuszcz w nadmiarze będzie szkodził.
Dzień dobry,
u osób zdrowych może być stosowany zamiennie z innymi olejami. Nie należy go nadużywać. Posiada nasycone kwasy tłuszczowe więc nadaje się do smażenia.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Witam serdecznie,
czyta Pani różne opinie ponieważ jest to kwestia bardzo indywidualna. Olej kokosowy u osób zdrowych może być stosowany wymiennie z innymi tłuszczami jednak zawiera on tłuszcze nasycone i u osób starszych oraz z problemami miażdżycowymi należy z nim uważać.
Olej tak jak i inne produkty powinien być stosowany rozsądnie i nie w nadmarze. Słyszałam nawet, że niektóre osoby smarują grubą warstwą oleju kokosowego pieczywo, aby tylko dostarczyć go w dużej ilości w diecie - nie widzę celowości takiego działania. Olej kokosowy nie ma nadzwyczajnych właściwości. Przypisywanie mu leczniczych cech jest jedynie chwytem marketingowym.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Czy olej kokosowy jest zdrowy? – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Wpływ oleju kokosowego na życie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy ten olej jest zdrowszą alterantywą? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Właściwości oleju kokosowego – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie oleje są zdrowe? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy olej kokosowy powoduje wzrost złego cholesterolu i wpływa na rozwój miażdżycy? – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Oliwa i oleje a smażenie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy oleje rafinowane są zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
artykuły
Smalec z gęsi - przeciwwskazania, zastosowanie, sposób przechowywania
Smalec gęsi to produkt, który pozyskuje się po wyt
Tłuszcze nasycone - funkcje, wpływ na zdrowie, źródła w diecie
Tłuszcze nasycone są obecne w mięsie, jajkach, ser
Olej musztardowy może być zdrowszy dla twojego serca niż oliwa z oliwek
Eksperci sugerują, że to olej musztardowy może być