Smażenie przy użyciu oliwy z oliwek a temperatura

Przepraszam mam pytanie do dietetyka o smażenie na oliwie z oliwek producent odpisał mi że oliwa przy smażeniu do 210 stopni nie wydziela substancji rakotwórczych jednak odpisał mi też że powyżej 170stopni zabija witaminy w pokarmach więc pytam czy w smażonych potrawach są jakieś witaminy i składniki odżywcze czy to zależy od potrawy czy we wszystkich są lub nie ma?pytam bo interesuje mnie czy powinienem przestrzegać tej temperatury poniżej 170 stopni-a mam patelnie z termometrem.
MĘŻCZYZNA, 33 LAT ponad rok temu
Mgr Anna Czyż Dietetyk, Bydgoszcz
33 poziom zaufania

Witam. Najprościej mówiąc oliwę proponowałabym do obróbki termicznej trwającej do 10 min i do tych 170st. i mniej. Nie musi być extra virgin. Taka nieoczyszczana nadaje się bardziej do sałatek i innych dań na zimno. Do smażenia możemy używać oleju rzepakowego, kokosowego, masła klarowanego i smalcu (te dwa ostatnie jeśli nie mamy problemu z cholesterolem). Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty