Czym zastąpić oliwę z oliwek?

Dressingi do sałat są oparte w dużej mierze na oliwie, która znacznie podnosi kaloryczność. Nie chcę zwiększać po 100% kaloryczności przez to, że dodam oliwę i trochę przypraw. Można czymś zastąpić tą nieszczęsną oliwę?
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Dieta w ciąży

Witam serdecznie!

Przygotowując dressingi do sałatek warto zmniejszyć ilość dodawanej oliwy, ale nie warto całkowicie jej wykluczać. Składnikiem sałatek są warzywa, w których znajdują się między innymi witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak witamina A, D, E oraz K. Jeśli do sałatki nie dodamy tłuszczu (np. oliwy z oliwek, awokado, oleju lnianego, oleju rzepakowego), wówczas mamy bardzo małą szansę na właściwe wchłanianie i wykorzystanie witamin w naszym organizmie.

W diecie nie można liczyć tylko kalorii, ważne żeby jedzenie było dla nas zdrowe i wartościowe.

Pozdrawiam!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty