Dressingi do sałat są oparte w dużej mierze na oliwie, która znacznie podnosi kaloryczność. Nie chcę zwiększać po 100% kaloryczności przez to, że dodam oliwę i trochę przypraw. Można czymś zastąpić tą nieszczęsną oliwę?
Dieta w ciąży
Witam serdecznie!
Przygotowując dressingi do sałatek warto zmniejszyć ilość dodawanej oliwy, ale nie warto całkowicie jej wykluczać. Składnikiem sałatek są warzywa, w których znajdują się między innymi witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak witamina A, D, E oraz K. Jeśli do sałatki nie dodamy tłuszczu (np. oliwy z oliwek, awokado, oleju lnianego, oleju rzepakowego), wówczas mamy bardzo małą szansę na właściwe wchłanianie i wykorzystanie witamin w naszym organizmie.
W diecie nie można liczyć tylko kalorii, ważne żeby jedzenie było dla nas zdrowe i wartościowe.
Pozdrawiam!
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Olej rzepakowy a oliwa z oliwek – odpowiada Mgr Monika Kruszelnicka
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Eliza Gosławska
- Jakie tłuszcze spożywać na zimno? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Wypijanie dwóch łyżek oliwy z oliwek przed snem – odpowiada Sylwester Kłos
- Jaki olej do smażenia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Oliwa a olej rzepakowy – odpowiada Mgr Marzena Rojek
- Czy na oliwie z oliwek można smażyć tak, by nie utraciła ona swoich właściwości? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czego używać do smażenia? – odpowiada Mgr Natalia Główka
- W jakich pokarmach rozpuszcza się witamina A? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Smażenie przy użyciu oliwy z oliwek a temperatura – odpowiada Mgr Anna Czyż