Czy wędzony łosoś może wywołać listeriozę?

Dzień dobry, zjadłam sporo łososia opakowanego próżniowo - wędzony albo marynowany w przyprawach. Trochę mnie niepokoi fakt, że łosoś może powodować listeriozę. Nie jestem w ciąży, ale mimo tego chcę zapytać - jak duża jest szansa, że przez to może dojść do zakażenia listerią?
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam,

ryzyko nie jest duże, zwłaszcza, jeśli do tej pory nie pojawiły się u Pani żadne dolegliwości ze strony układu pokarmowego (takie jak nudności, biegunki czy wymioty) lub inne niepokojące objawy. Bardzo często listerioza daje objawy grypopodobne. Zarażony nią człowiek może odczuwać bóle mięśni, dreszcze czy mieć podwyższoną temperaturę.

Na zachorowanie najbardziej narażone są jednak osoby należące do grupy ryzyka, a więc kobiety ciężarne, osoby starsze, noworodki, chorzy na nowotwory czy osoby będące po przeszczepach i to dla nich choroba ta jest najbardziej groźna. Proszę więc nie martwić się na zapas. Szanse, że doszło u Pani do zakażenia są minimalne i nie ma powodów do obaw.

Podobne pytania, o ryzyko zarażenia listeriozą po zjedzeniu wędzonego łososia spływały do nas zwłaszcza od kobiet ciężarnych. Oto przykładowe pytania: https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-w-ciazy-mozna-jesc-wedzonego-lososia, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/jakie-jest-zagrozenie-dla-ciazy-jesli-jadlam-wedzonego-lososia, https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-moglam-zarazic-sie-listerioza.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty