Prawidłowy przyrost masy ciała w ciąży
Ciąża to czas, kiedy u kobiety w krótkim czasie przybywa sporo kilogramów. Jest to oczywiście naturalny proces. Kiedy jednak tycie w ciąży staje się niebezpieczne?
Najpierw trzeba sprawdzić miano, czy jest pani odporna. Jeśli okaże się, że nie, to należy wystrzegać się surowego mięsa (tatar, metka, szynka parmeńska, wędliny surowe podsuszane). Wbrew pozorom od kota nie zarazi się Pani.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ryzyko zarażenia toksoplazmozą po zjedzeniu szynki parmeńskiej w ciąży – odpowiada Lek. Jarosław Maj
- Możliwość jedzenia wędlin w 7. tygodniu ciąży – odpowiada Lek. Jarosław Maj
- Wynik toksoplazmozy w 2 miesiącu ciąży – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Badania na toksoplazmozę gondii w 19 tygodniu ciąży – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Wynik na toksoplazmozę – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Ile czasu upływa od zarażenia się matki toksoplazmozą do przejścia pierwotniaka przez łożysko? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy toksoplazmozą można zarazić się przez ślinę? – odpowiada Lek. Jarosław Maj
- Ryzyko zarażenia toksoplazmozą w wyniku zjedzenia szynki parmeńskiej – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Ewentualne zarażenie toksoplazmozą i wynik badania – odpowiada Lek. Jarosław Maj
- Dieta dla kobiet w ciąży – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
artykuły
Toksoplazmoza w ciąży - charakterystyka, zalecenia
Toksoplazmoza to choroba wywoływana przez pasożyty...
Jak uniknąć zarażenia toksoplazmozą w ciąży? (WIDEO)
Toksoplazmoza w ciąży stanowi ogromne zagrożenie...
Czy w ciąży można mieć kontakt ze zwierzętami i z preparatami na pchły i owady?
Używanie preparatów na pchły i owady przez kobietę...