Zapytaj lekarza

7 3 6 , 8 2 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Prawidłowy przyrost masy ciała w ciąży

Ciąża to czas, kiedy u kobiety w krótkim czasie przybywa sporo kilogramów. Jest to oczywiście naturalny proces. Kiedy jednak tycie w ciąży staje się niebezpieczne?

Lek. Marta Gryszkiewicz
84 poziom zaufania

Nie - nie ma zakażenia, więc leczenie również nie jest potrzebne. Należy jednak wystrzegać się sytuacji prowadzących potencjalnie do zarażenia toksoplazmozą przez całą ciążę, by uniknąć ryzyka transmisji zakażenia do płodu.
Nie należy jeść surowego mięsa i ryb - sushi, krwiste słabo wypieczone steki, szynki suszone na wietrze (włoskie, hiszpańskie i inne), próbowanie mięsa mielonego "czy dobrze przyprawione", tatar, sery dojrzewające. Warzywa i owoce zawsze powinny być starannie umyte pod bieżącą letnią lub ciepłą wodą.
Badanie poziomu przeciwciał należy powtórzyć pod koniec drugiego i trzeciego trymestru ciąży.

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, doświadczenie zdobywała w kraju, jak i za granicą.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy