Czy można się zarazić toksoplazmozą poprzez picie mleka?

Witam.Jestem w 24 tygodniu ciąży inie mam przeciwciał toksoplazmozy. W związku z tym bardzo uwazam na to co jem. Mam jednak pewne wątpliwości odnośnie mleka pasteryzowanego. Zdarzyło mi sie takie mleko dolac sobie do kawy. Poźniej w internecie przeczytałam ze w mleku tez moze znajdowac sie toksoplazma. Pierwotniak ten ginie podobno w 60 stopniach po 20 minutach a mleko najczęściej pasteryzuje sie w 72 stopniach przez ok 15-20 sekund. Czy to wystaczy aby zabic pasożyta? Czy mogłam sie zarazic?
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Negatywne skutki palenia u kobiet w ciąży

Lek. Marta Gryszkiewicz
84 poziom zaufania

Teoretycznie istnieje takie ryzyko jest ono jednak znikome. Pierwotniaki toksoplazmozy giną szybciej w wyższej temperaturze.
W ramach zapobiegania zakażeniu toksoplazmozą sugeruje przede wszystkim skupić się na unikaniu surowych szynek suszonych na wietrze - szynka szwarcwaldzka, szynki włoskie i hiszpańskie (jamon serrano, iberico, itd.), serów dojrzewających, surowego mięsa - tatar lub podczas przygotowywania kotletów mielonych - starannie umyć ręce po przygotowaniu mięsa, nie próbować przed smażeniem "czy dobrze przyprawione".
Testy w kierunku toksoplazmozy powinny być wykonane 2-3 krotnie - pod koniec każdego trymestru.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty