Czy można się zarazić toksoplazmozą poprzez picie mleka?

Witam.Jestem w 24 tygodniu ciąży inie mam przeciwciał toksoplazmozy. W związku z tym bardzo uwazam na to co jem. Mam jednak pewne wątpliwości odnośnie mleka pasteryzowanego. Zdarzyło mi sie takie mleko dolac sobie do kawy. Poźniej w internecie przeczytałam ze w mleku tez moze znajdowac sie toksoplazma. Pierwotniak ten ginie podobno w 60 stopniach po 20 minutach a mleko najczęściej pasteryzuje sie w 72 stopniach przez ok 15-20 sekund. Czy to wystaczy aby zabic pasożyta? Czy mogłam sie zarazic?
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu
Lek. Marta Gryszkiewicz
97 poziom zaufania

Teoretycznie istnieje takie ryzyko jest ono jednak znikome. Pierwotniaki toksoplazmozy giną szybciej w wyższej temperaturze.
W ramach zapobiegania zakażeniu toksoplazmozą sugeruje przede wszystkim skupić się na unikaniu surowych szynek suszonych na wietrze - szynka szwarcwaldzka, szynki włoskie i hiszpańskie (jamon serrano, iberico, itd.), serów dojrzewających, surowego mięsa - tatar lub podczas przygotowywania kotletów mielonych - starannie umyć ręce po przygotowaniu mięsa, nie próbować przed smażeniem "czy dobrze przyprawione".
Testy w kierunku toksoplazmozy powinny być wykonane 2-3 krotnie - pod koniec każdego trymestru.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty