Główną przyczyną zachorowań na toksoplazmozą jest jedzenie zarażonego mięsa. Nie musi być do końca surowe, by stać się źródłem infekcji toksoplazmozy. Zupełnie wystarczy, że będzie niedosmażone lub niedogotowane.
Powinniśmy zachować szczególną ostrożność, gdy przyrządzamy wieprzowinę lub jagnięcinę. Na szczęście gotowanie mięsa przez minimum 10 minut w temperaturze co najmniej 58°C zabija cysty toksoplazmozy. Głębokie mrożenie w temperaturze od -12°C do -20°C unicestwia je po około trzech dniach.
Warto też pamiętać, że źródłem infekcji mogą być również niedomyta deska do krojenia lub niedokładne umyty nóż.
Pasożyt może też dostać się do organizmu drogą spojówkową lub przez uszkodzoną skórę.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ryzyko zarażenia toksoplazmozą poprzez spożycie mięsa – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Toksoplazmoza po zjedzeniu niedosmażonego kawałka mięsa – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
- Drogi zakażenia toksoplazmozą – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Toksoplazmoza - wyniki – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy ta rana jest groźna w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogło dojść do zakażenia toksoplazmozą u ciężarnej? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy można się zarazić toksoplazmozą poprzez picie mleka? – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Wynik badania toksoplazmozy u 29-latki – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- TOKSOPLAZMOZA, RÓŻYCZKA, CYTOMEGALOWIRUS (CMV) – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Ujemne IgG i IgM w badaniu toksoplazmozy – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Toksoplazmoza - objawy, ciąża, diagnostyka i leczenie
Toksoplazmoza w ciąży może być niebezpieczna, jedn
Nie myj mięsa przed gotowaniem. W ten sposób narażasz się na niebezpieczeństwo
Mycie drobiu przed gotowaniem lub pieczeniem to cz
Anisakioza - objawy, przyczyny, leczenie, zapobieganie
Anisakioza to choroba pasożytnicza wywoływana prze