Jak uchronić się przed toksoplazmozą?

Dzień dobry, przygotowuję się do ciąży mam 42 lata, jestem po 2 poronieniach z czego jedno w 2 trymestrze z tego też, poxowh boję się o następną ciążę. Martwi mnie toksoplazmoza, której pasożyty moja być w żywności. Moje pytanie brzmi następujaco : jak myć i przed wszystkim czym warzywa, owoce, sałaty aby zabić te pasożyty, gdzie i w jakiej temperaturze giną. Bardzo proszę o pomoc, w internecie nie ma informacji na ten temat. Dziękuję.
KOBIETA, 43 LAT ponad rok temu

Główną przyczyną zachorowań na toksoplazmozą jest jedzenie zarażonego mięsa. Nie musi być do końca surowe, by stać się źródłem infekcji toksoplazmozy. Zupełnie wystarczy, że będzie niedosmażone lub niedogotowane.

Powinniśmy zachować szczególną ostrożność, gdy przyrządzamy wieprzowinę lub jagnięcinę. Na szczęście gotowanie mięsa przez minimum 10 minut w temperaturze co najmniej 58°C zabija cysty toksoplazmozy. Głębokie mrożenie w temperaturze od -12°C do -20°C unicestwia je po około trzech dniach.

Warto też pamiętać, że źródłem infekcji mogą być również niedomyta deska do krojenia lub niedokładne umyty nóż.

Pasożyt może też dostać się do organizmu drogą spojówkową lub przez uszkodzoną skórę.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty