Wstyd nie zapytać - ciąża bez opryszczki
Główną przyczyną zachorowań na toksoplazmozą jest jedzenie zarażonego mięsa. Nie musi być do końca surowe, by stać się źródłem infekcji toksoplazmozy. Zupełnie wystarczy, że będzie niedosmażone lub niedogotowane.
Powinniśmy zachować szczególną ostrożność, gdy przyrządzamy wieprzowinę lub jagnięcinę. Na szczęście gotowanie mięsa przez minimum 10 minut w temperaturze co najmniej 58°C zabija cysty toksoplazmozy. Głębokie mrożenie w temperaturze od -12°C do -20°C unicestwia je po około trzech dniach.
Warto też pamiętać, że źródłem infekcji mogą być również niedomyta deska do krojenia lub niedokładne umyty nóż.
Pasożyt może też dostać się do organizmu drogą spojówkową lub przez uszkodzoną skórę.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Drogi zakażenia toksoplazmozą – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Toksoplazmoza po zjedzeniu niedosmażonego kawałka mięsa – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Gierlotka
- Ryzyko zarażenia toksoplazmozą poprzez spożycie mięsa – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Wynik badania toksoplazmozy u 29-latki – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Czy mogło u mnie dojść do zakażenia toksoplazmozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy można zarazić się 2 ten sposób toksoplazmozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Toksoplazmoza - wyniki – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak uchronić się przed toksoplazmozą w ciąży? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie badania w kierunku pasożytów po spożyciu surowego mięsa? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy w tej sytuacji jest ryzyko zakażenia toksoplazmozą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie