Jak wzmocnić odporność u dzieci?

Witam, jeśli toleruje gluten, to może jeść produkty owsiane. Najlepiej w postaci gotowanej np. owsianki z różnymi dodatkami (owocami, bakaliami). Owies pozytywnie wpływa na stan zdrowia, samopoczucie, a także ma działanie terapeutyczne. Poprawia trawienie, zmniejsza stężenie złego cholesterolu oraz cukru we krwi, a także działa wspomagająco przy leczeniu nadciśnienia oraz nowotworów jelita grubego. Ma działanie pobudzające, poprawiające nastrój i koncentrację. Wszystko dzięki zawartości wielu biologicznie aktywnych związków: błonnika rozpuszczalnego, przeciwutleniaczy, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli. Pozdrawiam

0
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
82 poziom zaufania

Witam, tak można najlepiej w postaci gotowanej, ale z umiarem. Należy pamiętać o tym, że płatki owsiane zawierają dużo błonnika a ten w diecie dziecka powinien wynosić ok 7gram/dobę.
Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty