Witam,
Z pewnością warto przede wszystkim skoncentrować się na codziennej diecie, ukierunkowanej na poprawienie pracy mózgu (pamięć, koncentrację). Szczególnie ważne dla rozwoju umysłowego są witaminy z grupy B, B4, B3 (PP), Cynk, Magnez, Potas, Żelazo, Fosfor, kwas linolowy, kwasy tłuszczowe (NNKT), znajdują się one w produktach takich jak: tłuste ryby, oliwa, pomidory, ziemniaki, produkty sojowe, kiełki pszenicy, produkty pełnoziarniste, sucha fasola i groch, nasiona słonecznika, orzeszki ziemne, orzechy, pestki z dyni, rośliny strączkowych, owoce pestkowe, warzywa liściaste, rodzynki, winogrona, banany, pomarańcze, morele, awokado, melony, nektarynki, brzoskwinie.
W znacznym stopniu pamięć poprawia stosowanie lecytyny sojowej (dostępna w granulkach lub pastylkach). Uwaga! Dobra lecytyna zawiera ponad 30 proc. fosfatydylocholiny (warto sprawdzić skład przed zakupem preparatu).
Pozdrawiam,
Elwira Chruściel
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Nasilenie problemów z pamięcią – odpowiada Mgr Adam Kowalewski
- Problem z pamięcią i koncentracją – odpowiada Mgr Anga Aleksandrowicz
- Żywienie przy uczuleniu na osy i polopirynę – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Nieprzyswajalność soi a lecytyna sojowa – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jak poprawić swoją pamięć? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Jakie produkty zawierają najwięcej minerałów odpowiadających za pamięć i koncentrację? – odpowiada Mgr Anna Zwoleńska
- Jakie produkty na koncentrację? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak najlepiej odkwasic organizm? – odpowiada Mgr Anna Zwoleńska
- Właściwości lecytyny sojowej – odpowiada Mgr Aleksandra Rytwińska
- Warzywo i owoc z zawartością największej ilości potasu – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
artykuły
Dieta ajurwedyjska
Ajurweda to termin zaczerpnięty z sanskrytu. W wol
Kwasy omega 6 - źródła, właściwości i działanie, niedobór i nadmiar
Kwasy omega 6 należą do niezbędnych nienasyconych
Dieta w nadwrażliwości na salicylany. Fragment książki "Nie daj się alergii"
Kwas acetylosalicylowy znany był od starożytn