Nieprzyswajalność soi a lecytyna sojowa
czy osoby które nie mogą przyjmować produktów sojowych mogą jeść produkty zawierające lecytynę sojową czy powinny jej unikać?
W takim przypadku lepiej unikać wszelkich produktów na bazie soi, w tym lecytyny sojowej.
W produktach pochodzenia sojowego mogą również znajdować się alergeny sojowe, dlatego należy ich unikać.
W takim przypadku nie należy jeść lecytyny sojowej ani innych produktów zawierających w swoim składzie domieszki sojowe.
Wparwdzie lecytyna to nie białko sojowe, ale śladowe ilości alergenów mogą się w preparacie znaleźć - lepiej unikać.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
Rozpoznawanie słów oznaczających alergeny Odczyta
Orzechy ziemne Choć w rzeczywistości niemal każdy
Europoseł PiS Krzysztof Jurgiel w piśmie do Komisj