Witam! Poziom kwasu hialuronowego podnoszą pokarmy bogate w soję, jako naturalne źródło fitoestrogenów.. To samo dotyczy produktów zawierających flawonoidy (np. warzywa: brokuły, bób, cebula, cykoria, czosnek,kapusta włoska i czerwona,papryka czerwona, pomidory, rzodkiewka, sałata,soja, fasola; owoce: jabłka, jeżyny, żurawina, maliny, winogrona, truskawki oraz orzechy włoskie, czerwone wino i herbata - zielona, czerwona i biała). Ponadto dieta powinna być bogata w magnez, który jest niezbędny do syntezy kwasu hialuronowego (produkty: otręby pszenne, gorzka czekolada, ryż, makaron, ryby, szpinak). Oczywiście proszę unikać używek.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy można jeść owoce w cukrzycy ciążowej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jakie owoce można, a jakich nie można spożywać przy cukrzycy? – odpowiada Lek. Izabela Brym
- Jakie owoce można jeść w cukrzycy ciążowej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jak podnieść poziom kwasu hialuronowego? – odpowiada Lek. Tomasz Kowalczyk
- Żywienie przy uczuleniu na osy i polopirynę – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Odpowiednia wartość poziomu hemoglobiny u 5-latki – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Suplementy diety wzmacniające odporność w zimie – odpowiada Mgr Ewelina Wieczorek
- Które owoce i warzywa są wskazane, aby poprawić wyniki morfologii podczas chemioterapii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak skutecznie i szybko podnieść odporność organizmu? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Naturalne sposoby na poprawę libido – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
artykuły
Działanie antyoksydacyjne - na czym polega i jakie ma znaczenie?
Działanie antyoksydacyjne, za które odpowiadają an
Dieta w nadwrażliwości na salicylany. Fragment książki "Nie daj się alergii"
Kwas acetylosalicylowy znany był od starożytn
Kwas salicylowy - charakterystyka, źródła kwasu salicylowego, objawy alergii
Alergia na salicylany, a dokładniej, na kwas salic