Zaleca się dietę śródziemnomorską, ze zwróceniem uwagi na polifenole zawarte w ciemnych warzywach i owocach (min. 600 g/dzień, wt tym 400 g warzyw), także na kwasy tłuszczowe omega 3 (ryby, olej lniany). Ogranicza się mięso czerwone do 500 g/tydzień oraz produkty z dużą zawartością soli (sodu). Wykluczamy tłuszcze utwardzone, olej palmowy, tłuszcze zwierzęce (masło, smalec). Warto wprowadzić kasze, nasiona roślin strączkowych (przy dobrej tolerancji), świeże zioła przyprawowe. Jaja 3-4 sztuki/tydzień. Jeśli po udarze występują zaburzenia połykania proszę zmienić konsystencję diety i zdiagnozować dokładnie problem.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty