Zaleca się dietę śródziemnomorską, ze zwróceniem uwagi na polifenole zawarte w ciemnych warzywach i owocach (min. 600 g/dzień, wt tym 400 g warzyw), także na kwasy tłuszczowe omega 3 (ryby, olej lniany). Ogranicza się mięso czerwone do 500 g/tydzień oraz produkty z dużą zawartością soli (sodu). Wykluczamy tłuszcze utwardzone, olej palmowy, tłuszcze zwierzęce (masło, smalec). Warto wprowadzić kasze, nasiona roślin strączkowych (przy dobrej tolerancji), świeże zioła przyprawowe. Jaja 3-4 sztuki/tydzień. Jeśli po udarze występują zaburzenia połykania proszę zmienić konsystencję diety i zdiagnozować dokładnie problem.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy powinien stosować jakąś specjalną dietę po udarze? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Czy istnieją produkty, których spożywanie jest niewskazane u pacjentów po udarze? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Jak powinna wyglądać dieta 80-letniej osoby po udarze? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Jakich produktów spożywczych wystrzegać się po udarze? – odpowiada Lek. Jerzy Bajko
- Co podawać osobie po udarze? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Czy po udarze można jeść surowe warzywa i owoce? – odpowiada Lek. Jerzy Bajko
- Czy przy stwardnieniu rozsianym należy stosować jakieś specjalistyczne diety? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Czy po udarze trzeba zastosować specjalną dietę? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy po udarze najlepiej stosować dietę płynną? – odpowiada Lek. Jerzy Bajko
- Czy osoby po udarze powinny mieć specjalną dietę? – odpowiada Mgr Marianna Hall