Przyczyny udaru mózgu

Udar mózgu stanowi 80 proc. wszystkich udarów i jest jednym z powikłań zatorowych chorób serca. Będąc główną przyczyną niesprawności osób po 40 roku życia, stanowi trzecią w kolejności przyczynę zgonów. O przyczynach powstawania udaru mózgu, opowiada prof. Janina Stępińska, kardiolog.

Dieta płynna nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem. Płyny są tą konsystencją, którą najtrudniej się połyka i najszybciej powoduje krztuszenie się. Optymalna konsystencja to pokarmy papkowate, zagęszczone płyny, konsystencje gładkie. Nie zaleca się podawania dwóch konsystencji, np.jogurtu z musli, zupy z ryżem. Zaburzony kontakt wynika zapewne z afazji, która wystąpiła po udarze. Zalecałbym kontakt z neurologopedą (lub logopedą), który po zbadaniu pacjenta doradzi jak postępować i w przypadku zaburzeń połykania i zaburzeń mowy. W aptekach dostępny jest Nutilis Clear, jest to zagęstnik,którym można zagęszczać płyny i dostosować konsystencję pokarmów do możliwości pacjenta. Proszę też pamiętać o toalecie jamy ustnej, zalegające drobiny jedzenia mogą dostać do dróg oskrzelowych i być przyczyną zachłystowego zapalenia płuc.
Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty