Dysfagia jest definiowana jako problemy z przełykaniem. Jeżeli osoba z dysfagią nie ma szczególnych zaleceń dietetycznych, np.cukrzyca,nadciśnienie,itp., główny nacisk należy położyć na konsystencję posiłków. Zwykle, korzystną konsystencją jest papkowata i/lub półpłynna. Zaleca się miksowanie pokarmów stałych i zagęszczanie płynów. Warto zastosować zagęstnik Nutilis Clear, którego zadaniem jest zagęszczanie płynów do takiej konsystencji, która jest korzystna do przełknięcia. Duże znaczenie ma także estetyka posiłków, ciekawe przepisy znajdują się na stronie nutilis.pl, co do szczegółowych wytycznych dotyczących żywienia proszę skontaktować się z dietetykiem. Warto również zasięgnąć porady neurologopedy, który po zbadaniu pacjenta określi stopień zaburzeń połykania i wdroży postępowanie terapeutyczne.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty