Dzień dobry,
w przypadków pacjentów z kłopotami z przełykaniem (tzw. dysfagią) należy skupić się głównie na tym, aby potrawy miały konsystencję płynną, półpłynną lub papkowatą. Dzięki temu Pana ciocia będzie miała mniej trudności z przełykaniem. Ponadto można zastosować preparat Nutilis, dzięki któremu zagęszcza się potrawy (a także płyny) w ten sposób, aby miały większy "poślizg", a tym samym były łatwiejsze do połknięcia bez zakrztuszenia.
W przypadku Pana cioci niestety nie wiem na jakim etapie leczenia jest pacjentka, więc trudno mi coś więcej doradzić.
Jeśli jednak - pomijając kłopoty z dysfagią i zmianą smaku w ustach - nie ma specjalnie innych skutków ubocznych leczenia to warto stosować urozmaiconą dietę (o tej zmienionej konsystencji) bogatą w pełnowartościowe białko, zboża, a także gotowane/pieczone warzywa. Bardzo dobrze sprawdzają się zupy kremy z wmiksowanym mięsem/rybą/jajami, a także koktajle mleczno-owocowe (jeśli jest przeciwwskazanie do spożywania mleka można spróbować zastąpić je mlekiem roślinnym lub mlekiem bezlaktozowym).
Pozdrawiam ciepło
EC
Aby nieco ożywić smakowo dania pomocne są świeże zioła i delikatne przyprawy. Unikamy jedynie ostrych, kwaśnych dodatków, a także dużych ilości soli.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty