papkowate
Warto byłoby ustalić z jakiego powodu pojawia się ból przy przełykaniu. Czy ma on związek,np. z konkretną konsystencją czy temperaturą lub smakiem potrawy? W jakim momencie pojawia się ból? Na pewno warto dostosować konsystencję pokarmu, jeżeli Mama łatwiej radzi sobie z konsystencją papkowatą to proszę w taki sposób przygotowywać jej posiłki. Proszę zasięgnąć porady neurologa i neurlogopedy. Na pewno trzeba ustalić źródło tych dolegliwości.
Pozdrawiam
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta dla osoby po udarze? – odpowiada Mgr Tatiana Lewicka
- W jakiej pozycji karmić osobę po udarze? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jak pomóc osobie z trudnościami z połykaniem? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Co jeść po udarze mózgu? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Co mogę jeść, by jedzenie nie sprawiało mi bólu przy przełykaniu? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Czy po udarze najlepiej stosować dietę płynną? – odpowiada Lek. Jerzy Bajko
- Czy po udarze można jakoś rehabilitować przełyk? – odpowiada Lek. Irena Oryńska
- Jak zachęcić osobę z Alzheimerem do jedzenia? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy po udarze pacjent może przyjmować pokarmy stałe? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Na czym polega rehabilitacja problemów z przełykaniem po udarze? – odpowiada Mgr Tatiana Lewicka
artykuły
Zaburzenia połykania w chorobach neurologicznych
Co zrobić gdy chory po udarze krztusi się w trakci
Kiedy u pacjenta onkologicznego pojawiają się problemy z połykaniem? Czym jest dysfagia?
Krztuszenie się, kaszel, łzawienie, częste odruchy
Rozwój układu pokarmowego dziecka krok po kroku
Jako mama pragniesz dla swojego dziecka wszyst