Dieta takich osób powinna mieć odpowiednią konsystencję, dostosowaną do poziomu dysfagii danego pacjenta. Opiekując się w domu osobą chorą, należy przygotowywać posiłki o małych objętościach, ale bardziej kaloryczne, które powinny być spożywane co 3-4 godziny.
Posiłki, które przygotowujemy dla chorego z trudnościami z przełykaniem, powinny być miękkie, rozdrobnione, o konsystencji gładkiej papki, aby ułatwić połykanie. Produkty zbożowe, takie jak pieczywo, biszkopty, można podawać choremu uprzednio namoczone w mleku, w naparze z herbaty lub w bulionie. Dla chorego mającego problemy z przełykaniem dania obiadowe najlepiej przygotowywać w postaci zup kremów lub zmiksowanych mięs, gęstych sosów, które można podawać z dodatkiem węglowodanów (np. ziemniaków) w formie puree. Warto zadbać o to, by potrawy podawane choremu wyglądały estetycznie – co jest niezwykle ważne, gdyż trudności z przełykaniem mogą utrzymać się u chorych przez dłuższy czas i istotnym jest, aby to, co podajemy choremu było apetyczne i wyglądało zachęcająco.
Warto miksować każdy składnik osobno – przygotowując osobno puree z mięsa, osobno warzywa (np. zmiksowana marchewka, pietruszka, buraki), oraz oddzielnie węglowodany w postaci zblendowanej kaszy (jęczmienna, kuskus), ryżu lub ziemniaków. Produkty wcześniej najlepiej jest ugotować na parze lub udusić z odrobiną tłuszczu, aby zachować jak największą ich wartość odżywczą. Warto potrawy zmiksowane podawać z dodatkiem oliwy z oliwek, śmietany, masła, ponieważ sprawiają, że pokarm łatwiej się formuje w kęsy, co ułatwia połykanie. Dodatkowo tak przyrządzony posiłek jest bardziej kaloryczny.
Aby uzyskać odpowiednią konsystencję pokarmów i napojów dodać do nich można także specjalistyczne preparaty zagęszczające przeznaczone dla pacjentów z dysfagią.
Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com
http://dietetyka-medyczna.pl/
Dzień dobry,
w przypadku Pani mamy należy skupić się na wielkości kęsów, teksturze posiłków, temperaturze i ich wilgotności. Może Pani rozdrabniać, mielić i blendować posiłki. Może Pani robić budynie mięsne i przeciery warzywne.
Jeśli mama nie ma problemów z żuciem, wykrawać małe kawałki, łatwe do pogryzienia i przełknięcia. Warto zadbać, aby jedzenie nie było suche i nie zawierało twardych elementów, na przykład skórka od chleba. Pieczywo można delikatnie moczyć w mleku lub w wodzie, co ułatwia i żucie i przełykanie.
Temperatura posiłków powinna być odpowiednia do zjedzenia - nie za gorące, ani za zimne. To samo tyczy się przyprawiania ostrymi przyprawami - mogą one powodować dyskomfort podczas przełykania.
Skoro mama jest sprawna intelektualnie, wspólnie możecie Panie zdecydować jaka forma posiłków będzie najbardziej odpowiadać gustom.
Te tabletki, które da się podzielić, może Pani kruszyć na mniejsze części, co ułatwi połykanie.
Pozdrawiam serdecznie,
Marek Aleksander Przondo,
Dyplomowany dietetyk
http://dietetyczny.guru/
http://Facebook.com/dietetycznyguru/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak pomóc osobie ze stwardnieniem rozsianym? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jaka dieta jest najlepsza dla osoby, u której stwierdzono dysfagię? – odpowiada Mgr Tatiana Lewicka
- Jak powinna wyglądać dieta 84-letniej kobiety chorującej na Alzheimera? – odpowiada Mgr Magdalena Golicz
- Jak pomóc osobie z dysfagią? – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Jach
- Jaka dieta dla osoby po udarze? – odpowiada Mgr Tatiana Lewicka
- Jakie odżywianie dla osoby chorej na demencję cierpiącą na trudności z połykaniem? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Jakie produkty można podawać osobie chorej na Parkinsona, która nie ma apetytu? – odpowiada Mgr Tatiana Lewicka
- Jak przygotować posiłki dla chorej na raka przełyku? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jakie zastosować odżywianie dla starszej osoby chorej na parkinsona? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Jak przygotowywać posiłki, by jedzenie nie sprawiało bólu po udarze? – odpowiada Lek. Jerzy Bajko
artykuły
Kiedy u pacjenta onkologicznego pojawiają się problemy z połykaniem? Czym jest dysfagia?
Krztuszenie się, kaszel, łzawienie, częste odruchy
Zaburzenia połykania w chorobach neurologicznych
Co zrobić gdy chory po udarze krztusi się w trakci
Żywienie pacjentów po udarze mózgu
Udar mózgu jest chorobą, która w większości przypa