Przygotowywane posiłki nie powinny sprawiać trudności w ich spożyciu. Ich konsystencja powinna być dostosowana do możliwości pacjenta. Jeśli występują problemu z gryzieniem dobrym rozwiązaniem będą potrawy papkowate. W przypadku trudności w trzymaniu sztućcy można serwować taki rodzaj potraw, które można spożyć przy wykorzystaniu słomki. Napoje można podawać w plastikowych kubkach z dzióbkiem, aby zapobiec oblaniu się chorego.
Istotne jest, żeby spożywać posiłki z chorym przy stole. Będzie to przypominało choremu o jedzeniu, gdyż wraz z postępem choroby zapominanie o podstawowych czynnościach występuje bardzo często.
Miejsce spożywania posiłków powinno być widne, a kolor obrusa powinien znacznie różnić się od kolorystyki zastawy stołowej.

0

Dzień dobry,

Kluczowe jest tutaj podejście oraz sposób spożywania posiłków. Powinny to być posiłki urozmaicone, smaczne, aromatyczne o różnorodnej kolorystyce. Warto taką osobę zachęcić do wspólnego przyrządzania potraw. Natomiast w kwestii spożywania uczynić z tego ucztę usiąść wspólnie z tą osobą zjeść, w spokoju (nie przed TV i innymi rozpraszającymi nas czynnikami), bez pośpiechu.

Dodatkowo przyrządzić kilka łatwych przekąsek które może ta osoba zjeść w danym momencie mając zawsze pod ręką (np. koktajl owocowy, sałatka owocowa).

Serdecznie pozdrawiam
Robert Lipert, Dietetyk
www.lublin.mojdietetyk.pl
lublin@mojdietetyk.pl
tel. 792 450 650

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty