Jaką dietę stosować u chorych na Alzheimera?

Jak u pacjentów z Alzheimeraem o monitorować ilość przyjmowanych przez nich kalorii i składników odżywczych? Jaka powinna być norma? Czy to zależy od wieku? Udać się do dietetyka? Nie wiem ile kalorii powinna przyjmować moja mama w wieku 83 lat
KOBIETA, 54 LAT ponad rok temu

Przygotowywane posiłki nie powinny sprawiać trudności w ich spożyciu, a ich ilość powinna być dostosowana do wieku, masy ciała, chorób towarzyszących oraz aktywności osoby chorej.
Należy pamiętać że konsystencja posiłków powinna być dostosowana do możliwości pacjenta. Jeśli występują problemu z gryzieniem dobrym rozwiązaniem będą potrawy papkowate. W przypadku trudności w trzymaniu sztućcy można serwować taki rodzaj potraw, które można spożyć przy wykorzystaniu słomki. Napoje można podawać w plastikowych kubkach z dzióbkiem, aby zapobiec oblaniu się chorego.
Istotne jest, żeby spożywać posiłki z chorym przy stole. Będzie to przypominało choremu o jedzeniu, gdyż wraz z postępem choroby zapominanie o podstawowych czynnościach występuje bardzo często.
Miejsce spożywania posiłków powinno być widne, a kolor obrusa powinien znacznie różnić się od kolorystyki zastawy stołowej.

Pozdrawiam
Dietetyk Marianna Hall
Centrum Dietetyki Nutrado (www.nutrado.pl)

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty