Sądzę że może pani przygotować normalne, tradycyjne potrawy, a dla babci zrobi albo bardziej miękkie, rozdrobnione albo nawet zblendowane.
Pozdrawiam
Wszystko zależy od rodzaju i stopnia nasilenia tych zaburzeń. Bez względu na to należy skonsultować te zaburzenia z lekarzem laryngologiem i podjąć leczenie choćby rehabilitacje i dobrać bezpieczną konsystencję diety. Jeśli Pani Babcia zachłystuje się podczas picia wody, herbaty, wówczas należy zagęszczać płyny np. specjalnym zagęszczaczem dostępnym w aptece do konsystencji nektaru lub płynnego miodu - wymaga to jednak weryfikacji w badaniach szczegółowych. W odniesieniu do jedzenia, produkty powinny być o spójnej jednolitej konsystencji jak kremy, gładkie puree - bez skórki, pestek, ziaren, małych kulek np. groszek, kukurydza. Sypkie kasze czy ryż też zwiększają ryzyko zachłyśnięcia. Porcje powinny być małe, Pani Babcia zawsze powinna jeść powoli i ze skupieniem w pozycji siedzącej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W jaki sposób odżywiać osobę starszą po udarze? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jakie odżywianie dla osoby chorej na demencję cierpiącą na trudności z połykaniem? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Co jeść po udarze mózgu? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Czy istnieją produkty, których spożywanie jest niewskazane u pacjentów po udarze? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Jak powinna wyglądać dieta 80-letniej osoby po udarze? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Jakie zastosować odżywianie dla starszej osoby chorej na parkinsona? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Jak pomóc osobie z trudnościami z połykaniem? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Jaka dieta i suplementacja dla osoby chorej na Alzheimera? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Jakie stosować odżywianie po udarze? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Jakich produktów spożywczych wystrzegać się po udarze? – odpowiada Lek. Jerzy Bajko