Nie znam stanu odżywienia Pacjenta, nie zostały podane informacje dotyczące zaburzeń połykania. Nie mniej jednak w profilaktyce kolejnych zdarzeń sercowo-naczyniowych rekomendowana jest dieta śródziemnomorska, ze szczególnym zwróceniem uwagi na podaż kwasów omega-3 (ryby, olej lniany), polifenoli (warzywa i owoce, zwłaszcza fioletowe i czerwone, świeże zioła). Warzyw ok 500 g, owoców do 200 g. Oczywiście w diecie śródziemnomorskiej jest też mięso czerwone (jednak do 500 g/tydzień), mięso drobiowe (bez skóry), sugeruje się wprowadzać nasiona roślin strączkowych (2 razy w tygodniu), chude produkty mleczne (do 3% tłuszczu 2 x dzień) i jaja (max. 3-4 sztuki.tydzień). Bezwzględnie wyklucza się podroby i ich przetwory (kaszanka, salceson, serca, wątroba), tłuste mięsa, masło, smalec, tłuste sery (mascarpone, pleśniowe, pełnotłuste żółte) oraz produkty z olejem palmowym. Produkty zbożowe pełnoziarniste, kasze, makarony razowe, płatki owsiane powinny być wymiennie spożywane w każdym posiłku. Podaż soli max. 5 g (w tym tylko 1/2 małej łyżeczki jako dosalanie potraw, reszta soli pochodzi z produktów gotowych tj. pieczywo, wędliny. Warto wypijać wodę niskosodową. Jeśli Pacjent ma zaburzenia połykania, po pierwsze powinny być zdiagnozowane czy dotyczą fazy ustnej czy gardłowej. Jeśli chory zachłystuje się podczas picia płynów, należy zagęszczać je specjalnym zagęszczaczem dostępnym w aptece do konsystencji nektaru lub płynnego miodu (należałoby jednak skonsultować rodzaj zaburzeń i stopień ich nasilenia z lekarzem laryngologiem). Bezwzględnie podczas jedzenia powinna być zachowana pozycja siedząca, chory powinien dokładnie gryźć, rozdrabniać i żuć pokarmy. Jeśli zachłystuje się podczas jedzenia potraw należy dostosować ich konsystencję do miękkiej i wilgotnej, ale o spójnej, jednolitej konsystencji np. puree, kremy. Należy też podjąć rehabilitacje zaburzeń połykania. W przypadku występowania ryzyka niedożywienia lub niedożywienia należy rozważyć włączenie doustnych diet specjalnych dostępnych w aptece i dobrać je w zależności o chorób współistniejących jako uzupełnienie diety 1- 3 sztuki/dzień.
Żywieniu po udarze jest zależne od etapu choroby i indywidualnych cech pacjenta. Zalecane są produkty dobrej jakości- pełnoziarniste zboża, orzechy, pestki, awokado, tłuste ryby oraz drób a także nieodłączny element prawidłowego żywienia czyli warzywa i owoce.
Z żywienia należy wykluczyć bądź ograniczyć produkty przetworzone - słodycze, dania typu fast food.
Pozdrawiam, dietetyk Marianna Hall
Centrum Dietetyki Nutrado (www.nutrado)
Proszę skontaktować się z dietetykiem
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy powinien stosować jakąś specjalną dietę po udarze? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Jakich produktów spożywczych wystrzegać się po udarze? – odpowiada Lek. Jerzy Bajko
- Co podawać osobie po udarze? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Jak powinna wyglądać dieta 80-letniej osoby po udarze? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Jaką dietę stosować u osób po zawale serca i udarze? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- W jaki sposób odżywiać osobę starszą po udarze? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jakie stosować odżywianie po udarze? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Jaka dieta będzie odpowiednia dla 75-latka po udarze? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jak żywić chorego po udarze? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Co powinny jeść osoby z trudnościami w przełykaniu, które są skutkiem udaru? – odpowiada Mgr Marianna Hall
artykuły
Jak powinny odżywiać się osoby z chorobą Alzheimera?
Na chorobę Alzheimera w Polsce cierpi ok. 250 tys.
Dieta przy nadczynności tarczycy - produkty wskazane i zakazane
Dieta przy nadczynności tarczycy została opracowan
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na