Nie znam stanu odżywienia Pacjenta, nie zostały podane informacje dotyczące zaburzeń połykania. Nie mniej jednak w profilaktyce kolejnych zdarzeń sercowo-naczyniowych rekomendowana jest dieta śródziemnomorska, ze szczególnym zwróceniem uwagi na podaż kwasów omega-3 (ryby, olej lniany), polifenoli (warzywa i owoce, zwłaszcza fioletowe i czerwone, świeże zioła). Warzyw ok 500 g, owoców do 200 g. Oczywiście w diecie śródziemnomorskiej jest też mięso czerwone (jednak do 500 g/tydzień), mięso drobiowe (bez skóry), sugeruje się wprowadzać nasiona roślin strączkowych (2 razy w tygodniu), chude produkty mleczne (do 3% tłuszczu 2 x dzień) i jaja (max. 3-4 sztuki.tydzień). Bezwzględnie wyklucza się podroby i ich przetwory (kaszanka, salceson, serca, wątroba), tłuste mięsa, masło, smalec, tłuste sery (mascarpone, pleśniowe, pełnotłuste żółte) oraz produkty z olejem palmowym. Produkty zbożowe pełnoziarniste, kasze, makarony razowe, płatki owsiane powinny być wymiennie spożywane w każdym posiłku. Podaż soli max. 5 g (w tym tylko 1/2 małej łyżeczki jako dosalanie potraw, reszta soli pochodzi z produktów gotowych tj. pieczywo, wędliny. Warto wypijać wodę niskosodową. Jeśli Pacjent ma zaburzenia połykania, po pierwsze powinny być zdiagnozowane czy dotyczą fazy ustnej czy gardłowej. Jeśli chory zachłystuje się podczas picia płynów, należy zagęszczać je specjalnym zagęszczaczem dostępnym w aptece do konsystencji nektaru lub płynnego miodu (należałoby jednak skonsultować rodzaj zaburzeń i stopień ich nasilenia z lekarzem laryngologiem). Bezwzględnie podczas jedzenia powinna być zachowana pozycja siedząca, chory powinien dokładnie gryźć, rozdrabniać i żuć pokarmy. Jeśli zachłystuje się podczas jedzenia potraw należy dostosować ich konsystencję do miękkiej i wilgotnej, ale o spójnej, jednolitej konsystencji np. puree, kremy. Należy też podjąć rehabilitacje zaburzeń połykania. W przypadku występowania ryzyka niedożywienia lub niedożywienia należy rozważyć włączenie doustnych diet specjalnych dostępnych w aptece i dobrać je w zależności o chorób współistniejących jako uzupełnienie diety 1- 3 sztuki/dzień.

0

Żywieniu po udarze jest zależne od etapu choroby i indywidualnych cech pacjenta. Zalecane są produkty dobrej jakości- pełnoziarniste zboża, orzechy, pestki, awokado, tłuste ryby oraz drób a także nieodłączny element prawidłowego żywienia czyli warzywa i owoce.
Z żywienia należy wykluczyć bądź ograniczyć produkty przetworzone - słodycze, dania typu fast food.

Pozdrawiam, dietetyk Marianna Hall
Centrum Dietetyki Nutrado (www.nutrado)

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty