Szanowna Pani, postępowanie dietetyczne zależy od stanu odżywienia, chorób współistniejących i występowania zaburzenń połykania. Jeśli Pani Mama połyka bez problemu (konieczna konsultacja lekarska) tzn. nie występują epizody zachłyśniecia, odchrząkiwania zwłaszcza podczas wypijania płynów wówczas nie ma konieczności zmiany konsystencji potraw czy płynów. Jeśli jednak występują trudności w gryzieniu i bezpiecznym połykaniu należy zagęścić płyny specjalnymi zagęszczaczami na bazie gum (dostępne w aptece), natomiast potrawy powinny być w formie puree, papkowatej lub kremu. Dieta bezwzględnie powinna być łatwo strawna i oparta o model diety śródziemnomorskiej. Istotne sa kwasy omega 3 ( ryby, olej lniany), warzywa i owoce, zwłaszcza te w kolorze czerwonym i fioletowym ( polifenole). Sól powinna być ograniczona do 3 g/ dzień ( 1/2 małej płaskiej łyżeczki). Poza tym należy wykluczyć mieszanki przyprawowe z solą, gotowe przetwory mięsne, wędliny, podroby, wyroby garmażeryjne, wody mineralne z duża zawartością sodu, warzywa kiszone i konserwowe. Prosze wybierać produkty mleczne niskotłuszczowe czyli do 3 g tłuszczu w 100 g produktu. Ograniczeniu podlegają tez słodycze, zwłaszcza należy wykluczyć wafle, kruche ciastka, herbatniki, czekolady nadziewane, wszystkie produkty z olejem palmowym. Jeśli sa problemy z realizacja zapotrzebowania na energię stosując domowa dieta tzn. Pani Mama chudnie 1-2 kg/ tydzień, wówczas należy zidentyfikować przyczyny i skonsultować z lekarzem, wtedy warto rozważyć diety przemysłowe w profilaktyce niedożywienia jako uzupełnienie diety.
Dieta powinna być dostosowana do wieku i potrzeb pacjenta, urozmaicona, na pewno warto zwrócić uwagę na profilaktykę p/miażdżycową. Dokładnych wskazówek na pewno udzieli dietetyk. W aptece można kupić suplementy diety,które uzupełnią składniki odżywcze i wzmocnią organizm. Proszę zapytać o Nutridrinki. Poza tym,jeżeli po udarze pojawiły się trudności z połykaniem, istotna jest konsystencja pokarmów, dostosowana do możliwości pacjenta. Jeżeli połykanie jest sprawne proszę zadbać o to żeby w diecie znalazły się warzywa,owoce, ryby. Konsultacja z dietetykiem jest wskazana.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy istnieją produkty, których spożywanie jest niewskazane u pacjentów po udarze? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Jak powinna wyglądać dieta 80-letniej osoby po udarze? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Co jeść po udarze mózgu? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Co powinny jeść osoby z trudnościami w przełykaniu, które są skutkiem udaru? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jaka dieta będzie odpowiednia dla 75-latka po udarze? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jakich produktów spożywczych wystrzegać się po udarze? – odpowiada Lek. Jerzy Bajko
- Jaka powinna być dieta dla osoby po udarze? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jak mogę karmić mamę po udarze, żeby szybciej wróciła do zdrowia? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jakie stosować odżywianie po udarze? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Czy można w jakiś sposób złagodzić skutki udaru związane z problemami żywieniowymi? – odpowiada Mgr Marianna Hall
artykuły
Rozszerzenie diety niemowlaka, czyli co możemy podać dziecku po 4. miesiącu życia
Z rozszerzaniem diety niemowlaka nie trzeba się sp
Odchudzanie w cukrzycy
Według badań, na świecie liczba osób otyłych jest
Co jeść podczas COVID-19 i rekonwalescencji? Eksperci wskazują błędy, które wszyscy popełniamy
Dieta nie jest panaceum na COVID-19, jednak może p