Zaparcia wynikają z samej choroby, ale także z braku błonnika pokarmowego w diecie (źródła: np. warzywa, owoce, kasze, płatki owsiane), z nieodpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia, braku aktywności, przyjmowania określonych leków. Osoby leżące mają też ryzyko odleżyn (proszę zadbać o specjalny materac przeciwodleżynowy i częste zmiany ułożenia Pacjentki), być może warto rozważyć rehabilitację domową. Chora powinna wypijać 1,5 l płynów przy braku przeciwwskazań lekarskich (woda mineralna, słaby napar herbaty (mocna herbata działa zapierająco), płynne produkty mleczne, zupy). Jeśli chora zachłystuje se płynami być może należy podawać w specjalnym kubku z "dzióbkiem", przez słomkę lub po prostu po konsultacji z laryngologiem (jeśli występują zaburzenia połykania) zagęścić specjalnymi preparatami (dostępne w aptece). Bezwzględnie posiłki powinny być spożywane w pozycji siedzącej, wezgłowie łóżka powinno być odpowiednio uniesione, aby uniknąć zachłystowego zapalenia płuc. Proszę dbać o higienę jamy ustnej chorej. Warzywa i owoce proszę podawać w formie musów, zup kremów, musów z warzyw (czasami pomocne są preparaty z warzywami dla niemowląt). Kasze, płatki owsiane można podawać w formie puree, zblendowanej z produktami mlecznymi lub mięsnymi (chudymi). W diecie ważne są kwasy tłuszczowe omega -3 i witamina D. Jeśli jednak trudno Państwu realizować zalecenia, a Chora w dodatku traci masę ciała można wprowadzić jako uzupełnienie diety "normalnej" dietę przemysłową bogatoresztkową (dostępną w aptece), dobraną do chorób współistniejących (1-3 sztuki/dzień).
Proszę w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na konsystencję pokarmów, może zmiana np.na miksowane jedzenie poprawi przyjmowanie posiłków. Zaparciom sprzyja brak ruchu i mała ilość płynów. Proszę skonsultować się z lekarzem, być może włączenie leków poprawiających prace układu pokarmowego zmniejszy problem z zaparciami. Warto zasięgnąć porady dietetyka.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak powinna wyglądać dieta osoby chorej na Alzheimera? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Jakie odżywianie dla osoby chorej na demencję cierpiącą na trudności z połykaniem? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Sposoby na zaparcia u 85-latki – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Suplementacja błonnikiem – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Co zrobić, by codziennie wypróżniać się? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie zastosować odżywianie dla starszej osoby chorej na parkinsona? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Jak powinna wyglądać dieta 80-letniej osoby po udarze? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Jaka dieta przy leczeniu Helicobacter pyroli? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- W jaki sposób odżywiać osobę starszą po udarze? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Dieta na problemy z zaparciami – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska