Przyczyny udaru mózgu

Udar mózgu stanowi 80 proc. wszystkich udarów i jest jednym z powikłań zatorowych chorób serca. Będąc główną przyczyną niesprawności osób po 40 roku życia, stanowi trzecią w kolejności przyczynę zgonów. O przyczynach powstawania udaru mózgu, opowiada prof. Janina Stępińska, kardiolog.

Dzień dobry,
postępowanie dietetyczne zależy od stadium choroby, stopnia zaawansowania i tym samym występujących objawów. Osoby z tą chorobą są zagrożone niedożywieniem, wówczas jeśli "normalna" dieta nie pokrywa zapotrzebowania na energię i białko (np. pacjentka chudnie), należy zidentyfikować przyczynę (brak apetytu, odmowa przyjmowania pokarmów, trudności z gryzieniem, połykaniem, a następnie podjąć prób zmodyfikowania konsystencji diety na papkowatą, podawanie posiłków częściej 5-6, w atrakcyjnej wizualnie formie. Jeśli pacjentka się zachłystuje przy jedzeniu lub piciu trzeba skonsultować z lekarzem występowanie potencjalnych zaburzeń połykania. Spożywanie posiłku/karmienie powinno odbywać się wyłącznie w pozycji siedzącej. Można rozważyć z lekarzem wprowadzenie jako uzupełnienie diety specjalnych diet indywidualnie dobranych dla Pacjenta (dostępnych w aptekach). Proszę pamiętać, że ostatecznie zalecenia także zależą od chorób współistniejących. Jednak w chorobie Alzheimera dieta powinna być łatwo strawna, bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 (ryby, olej lniany), witaminę D (zwykle trzeba suplementować pod kontrolą lekarza), witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy (kasze, warzywa, owoce, chude produkty mięsne, niskotłuszczowe produkty mleczne). Proszę pamiętać o prawidłowym nawodnieniu Pacjentki zwykle przy braku przeciwwskazań ok. 1,5 l/dzień.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty