Jakie preparaty odżywcze można wprowadzić do diety osoby po udarze?

Witam, Mój dziadek jest po udarze. Wszystkie objawy się ładnie cofneły jednak nadal jest dość słaby. Czy można wprowadzić do jego diety jakieś preparaty odżywcze, które go wzmocnią a nie będą kolidowac z przyjmowanymi lekami? Dodam tylko, że dziadek ma 83 lata i leczy się dodatkowo na zakrzepicę żylną.
MĘŻCZYZNA, 64 LAT ponad rok temu

Przyczyny udaru mózgu

Udar mózgu stanowi 80 proc. wszystkich udarów i jest jednym z powikłań zatorowych chorób serca. Będąc główną przyczyną niesprawności osób po 40 roku życia, stanowi trzecią w kolejności przyczynę zgonów. O przyczynach powstawania udaru mózgu, opowiada prof. Janina Stępińska, kardiolog.

Tak, jednak dobór preparatu (diety przemysłowej dostępnej w aptece) będzie zależał od chorób współistniejących. Ponadto dzienna ilość tych preparatów jest uwarunkowana zapotrzebowaniem na energię i występowaniem ewentualnego niedożywienia lub ryzyka niedożywienia. Preparaty te powinny stanowić uzupełnienie diety "normalnej" 1-3 sztuki/dzień. Jeśli u Pana Dziadka występują zaburzenia połykania (zachłystywanie płynami, odchrząkiwanie, kaszel w trakcie picia/jedzenia, uczucie zalegania "czegoś" w gardle) wówczas należy skonsultować chorego z laryngologiem i logopedą. Nie mniej jednak posiłki trzeba przyjmować w pozycji siedzącej. Pokarmy powinny być łatwo strawne, papkowate, o konsystencji kremowej a płyny można zagęścić specjalnym zagęszczaczem do wskazanej przez laryngologa konsystencji.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty