Witam,

ostatnie badania wskazują, że odpowiednia dieta może zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby neurodegeneracyjne.
http://zdrowie.dziennik.pl/diety/artykuly/496459,dieta-mind-poprawia-pamiec-i-zmniejsza-ryzyko-choroby-alzheimera.html
We wczesnym stadium choroby Alzheimera zawsze zachęcam do modyfikacji diety- spożywania produktów bogatych w cynk, bor, witaminy C i E oraz beta-karoten. Najwięcej cynku mają ryby, fasola, ziarna zbóż, bor można znaleźć w orzechach, winogronach i brzoskwiniach. Ponadto dieta lekkostrawna- zamiast tłustych potraw więcej warzyw i ograniczenie węglowodanów. Ciężkie posiłki zalegają w przewodzie pokarmowym powodując uczucie zmęczenia i mniejszą sprawność umysłową.
Proszę nie zapominać o regularnej aktywności fizycznej i ćwiczeniach pamięci (np czytanie, rozwiązywanie krzyżówek czy łamigłówek).

pozdrawiam
lek. Seweryn Segiet
gabinetspectrum.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty