Witam,
odpowiednia dieta ma kluczowe znaczenie w przypadku zmniejszenia ryzyka zachorowania, największą skuteczność przynosi we wczesnych fazach choroby. Niemniej zalecam ją każdej osobie z zaburzeniami funkcji poznawczych, szczególnie przy współistniejących innych czynnikach ryzyko (nadciśnienie, otyłość, hipercholesterolemia). Więcej o diecie w tym artykule: http://zdrowie.dziennik.pl/diety/artykuly/496459,dieta-mind-poprawia-pamiec-i-zmniejsza-ryzyko-choroby-alzheimera.html
pozdrawiam
lek. Seweryn Segiet
Pytanie głownie do dietetyka.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta w chorobie Alzheimera? – odpowiada Lek. Seweryn Segiet
- Czy dieta śródziemnomorska jest wskazana dla osób cierpiących na alzheimera? – odpowiada Lek. Seweryn Segiet
- Jakie są najnowsze metody zapobiegania chorobie Alzheimera? – odpowiada Lek. Jerzy Bajko
- Jakie wykonać badania w kierunku choroby Alzheimera? – odpowiada Lek. Seweryn Segiet
- Czy istnieje ryzyko rodzinnego wystąpienia choroby Alzheimera? – odpowiada Lek. Seweryn Segiet
- Czy istnieje związek z zachorowaniem na Alzheimera a wystąpieniem depresji? – odpowiada Mgr Irena Mielnik - Madej
- Czy można zrobić badania genetyczne w kierunku choroby Alzheimera? – odpowiada Lek. Seweryn Segiet
- Czy istnieje gen odpowiedzialny za wystąpienie choroby Alzheimera? – odpowiada Lek. Jerzy Bajko
- Jakie jest prawdopodobieństwo wystąpienia u tego samego pacjenta zarówno choroby Alzheimera, jak i choroby Parkinsona? – odpowiada Lek. Seweryn Segiet
- Czy na Alzheimera mogą zachorować również młode osoby? – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
artykuły
Osteoporoza po cichu rujnuje nasze zdrowie
Żyjemy obecnie w świecie pandemii, a o COVID-1
Chcesz uniknąć Alzheimera i Parkinsona? Lepiej pomyśl o zmianie diety
Chcesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę A
Sposoby na zapobieganie demencji. Potwierdzili je naukowcy
Poważny problem Demencja starcza, czyli problemy z